Saturday, 3 October 2009

Jamuan Hari Raya vS Sambutan Hari Lahir Geng Kedah

Tanggal 3 Oktober 2009 ada dua majlis hari raya yang perlu dihadiri. Satu majlis di rumah Juhartina (Tina) dan satu lagi majlis hari raya geng Kedah Dorm 2A.
Em makan banyak la hari ini perut ni. Apa la juadah hari raya kat umah Tina ya? Ada juga kawan2 yang dok tanya, “Ko masak pa sok,Tina?” “Eh, mana bo ckp, xsurprise la..” ye lah xpatut btul la diorg pi tanya menu pa sok..tau nk p makan ja ya..ish, ish, kesian Tina xpcially mak dia la. Tau mak dia pandai buat kuih..sebb tiap2 hari dok wat jual kuih kat depan umah. CikTimi pun kata “Sedapnya kuih pau mak awak, saya terngiang-ngiang..”
Nak sampai ke rumah Tina, kena naik 2bijik bas.. Dari kolej ke Kampar, naik bas destinasi Tapah. Pastu dari Kampar ke Bandar Baru naik bas destinasi Malim Nawar. Dah sampai kat Bandar Baru, kena la jalan sket untuk sampai ke rumah Tina. Dah penah datang umah dia dlu, tp ingat2 lupa lak.. Klu Tina xtunggu kata depan pintu umah dia, mesti kitorg dh tlajak sampai ke umah org lain, heheh... =)

Masuk2 umah bersalaman dengan mak Tina, Nabla trus masuk ke dapur tp minta izin dlu la nk guna toilet, emergency case, huhu.. Tengok2, bilik air penuh dgn baju2 kt lantai.. Mak Tina sedang basuh baju rupanya, tggu kami lambat sangat sampainya. Ala serba salah la plak kaco, tp emergency nih! Minta maap la makCik ye..

Seusai kluar toilet, trus menjamu selera. Nabla plg teruja bila tgok kek.. Diusha2..kek mende? Tanya Tina, "Kek pa ni?" "Kek gula hangus" "Oh sedap tu"..Fizah pun teruja jugak rupanya..tp segan2, amek air minum dlu.. Ape daa...Nabla pun amek piring, boh banyak la jugak kek2..share ngan Fizah. Ain trus capai nasi impit.

Juadah yang disediakan, Nasi Impit makan dengan Kari Ayam. Bihun Sup. Kek Gula Hangus. Agar-agar Nescafe. Kerepek-kerepek, maruku, kekacang. Kuih-Kuih Raya. Air Ribena la, dah iklan kata camtu, "Jangan la air sirap lg". Semua orang sebagai Tuan rumah akan serba salah nk wat air pa, xmau lekeh, air ribena la mjadi pilihan. xpatut betul iklan tu ya...Belasah satu utk moderator iklan2..

Masa makan2, pesan dah kt Ain amek gambar. Tapi ttiba dia plak ada emergency case, yang angguk2 td semua dh lupa..tganggu dengan masalah baru. Em tp Ila ada bawa kamera... Sempat la amek 2,3 keping. Tapi mest xbes ni..ada orang yg suka mencapap sebelah Nabla..ayya..Selesai makan2, sembang2 di rumah Tina..bergegas plak balik ke kolej. Ada plak perjanjian majlis hari raya untuk geng Kedah. Dah kongsi duit sorg rm10. janjinya kol 4 nk start. Tp dok sediakn makanan2 smpai la kol 6.30 baru dapat trun makan. Kitorg plih nak makan kt satu2nya podok yg ada kt kolej yg miskin ni. Rupa2nya ada surprise!!! Sambutan besday..utk kitorg yg lahir bkn pada tarikh kitorg berada di kolej ni iaitu di antara 16 April- 17 Oktober 2009. So seramai 8 org baby girls (Ida,Nabla,Ema,Ila,Mas,Asma,Adik,Mira) yg diraikan utk satu majlis ni. Wah, bestnya! Terima kasih la kawan2 yg jd mastermind utk celebration ni..Nabla mhargai semua usaha untuk majlis ni. Bestnya lah kenangan ni beramai2.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)