Monday, 3 October 2016

RESEPI : Kek Lobak Merah + Kacang

Assalamualaikum...

Dah lama tak makan kek karot..
sejak jumpa video kek karot versi blender halus tu, orang2 komen dalam tu, ni la cara buat kek karot yang betul..
omputih la yang komen..

Seingat saya, versi Malaysia parut je la kot..
xpernah nampak lagi yang jenis blend..
kalau buat nasi karot pun, parut je..
kalau blend, tak jadi nasi la, jadi bubur karot la kot, hohoho...

Minggu lepas, tetiba terlintas teringin nak makan kek karot..
sebab dah lama tak buat...
ada kesempatan pi Mydin, beli karot 6 batang,
walaupun di rumah masih ada dua batang..
Bajet2, nak buat 2 biji kek...

Satu makan, satu lagi bagi orang, kekeke...
rasanya dalam sebulan tak membakar kek, tak boleh duduk agaknya..
nampak telur banyak lagi dalam peti,
ooo tak buat kek lagi, nanti buat kek, habis la telur tu, huhuhu...


Resepi untuk kek karot, masih lagi setia dengan resepi ex-housemate bagi- Masz
resepi dia senang, kalau tak ada mixer pun boleh buat kek ni..
guna blender untuk pukul telur + gula (sehingga larut dan jadi putih).. nak guna whisker pun boleh
janji ada oven, kalau tak ada, boleh cuba kukus, atau pressure cooker, atau pemanggang ajaib..
nak adjust api, xtau la, sebab saya tak ada PC dan PA tu...
kalau kukus, standard kek, 40-45 minit la..

Masz sendiri yang tulis resepi ni..
siap lukis-lukis lagi..
page belakang, dia bagi resepi kek coklat..
tu sebab dia tulis - Masz lagi
yang serbuk kayu manis, saya tambah, sebab dia lupa tulis..

First time cuba tu, tak jadi.
dah tu mengadu kat dia, dia baru teringat serbuk kayu manis tak tulis..
tapi bukan sebab tu kek saya tak jadi..
masa tu memang tak pandai lagi nak buat kek..
saya tau buat kek coklat kukus je masa tu..
kenapa entah, macam tak kembang/naik sangat la...

Kali ni buat OK je kek tu..
Lembab, lembut, bahagian atas tu, keras crunchy sikit, saya suka yang macam ni..
kali ni tambah sikit bahan asing, cewahh..


Hari tu nampak di blog kak Azie Kitchen, ada letak kacang...
tapi tak ingat kacang apa dia letak..
kena google balik cari resepi tu..
kebetulan masa beli kayu manis, nampak kacang ni di sebelahnya..

Ooo, dok ingat nak buat kek karot, boleh la acu cuba try test letak kacang..
nak merasa jugak apa kelainannya, mesti bila makan, mengunyah lebih sikit sebab ada kacang..
main amek je beli kacang ni..
kalau tak sedap letak dalam kek,
lain kali boleh goreng makan terus, buat kudapan..
dulu2 Mak rajin beli buat sendiri kacang goreng, goncang2 dengan sedikit garam..
boleh makan2 sambil tengok TV, hehehe...


Untuk nak letak dalam kek, saya cincang2 dulu dengan pisau..
buat gaya Jamie atau Nigella tu ye...
pegang hujung pisau yang tajam tu secara statik, gerak2kan hulu pisau je untuk cincang2 kacang..
fefeeling jadi chef sat, dengan pisau baru, kekeke...


Karot pun parut guna pemarut baru, yeh!
Sukaaaaaaa..

Lepas dah siap parut karot dan cincang kacang...
baru mula pukul telur serentak dengan ON oven..
saya guna jam oven je untuk tengok berapa minit saya pukul telur + gula sehingga jadi putih..
dalam sepuluh minit camtu..


Sambil pukul telur, sambil ayak tepung semua..
kalau guna hand mixer, kena ayak tepung dulu la..
kecuali kalau ada pembantu nak tolong sekali buat...


Masa ni, saya buat 1 1/2 adunan..
buat untuk dua loyang.
yang loyang besar tu, tersaja pi tabur karot lebihan tu..
bila dah masak, dia tenggelam jugak..


Suhu oven yang resepi Masz ni, guna 160C je..
masa oven kecik dulu, OK la masa elok dengan masa 40minit..

Tapi bila guna oven besar ni, 40 minit masih tak masak..
saya tambah 15 minit lagi, baru masak OK..
Sebelum ni buat kek coklat dia, tak masak juga, tambah 15 minit lagi..
kali ni terlupa lagi nak adjust tambah suhu lagi..
lepas ni boleh adjust jadi 170C selama 40minit pula..
lebih kurang standard untuk kek padat..
Lain kali nak buat lagi, boleh cuba 170C pulak, hehehe..


Masa gaulkan tepung tu, nampak karot macam banyak je..
tu yang ada lebihan sikit tadi, pi buat tabur2..
bila dah masak, tak la banyak mana pun karotnya kan..
patut habiskan je tadi, adoi..
saya parut 4 biji je tadi..

Ada kacang ni, sedap juga ye..
Saya agak tak kena dengan selera saya, tapi bila cuba makan, OK jugak sedap..
gula tu, sukat 2 cawan, tapi tak pernah penuh pun..
memang selalu masak kek, memang kurangkan sikit gulanya..
tak sukat betul2 penuh pun..
tak nak manis2 sangat, nanti pening kepala, huhuhu...

Senang kan resepi ni..
Selamat mencuba!




#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

3 comments:

  1. sedapnyer... lagi best kalo ada cream cheese kat atas kek tu. huhu :p

    ReplyDelete
  2. macam senang aje. nanti saya nak cuba ye...

    ReplyDelete
  3. nak cuba.. pernah tgok resipi macam susah.. resipi ni mudah kot..brg biasa2 je..

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)