Tuesday, 4 October 2016

Jangan menangis Habibah vS Alhamdulillah

Assalamualaikum...

masa sedih2 nak menangis dalam toilet tadi,
teringat pula dengan lagu ni..

first time dengar kat radio IKIM dalam keta..
dalam sekali dengar tu je,
lagu ni melekat di hati..
sebab sangat2 kena dengan isi hati wanita..
bagi saya yang rasa la..

menusuk kalbu sangat...
sebab salah satunya kalam dari Allah juga,
sabda nak pilih pintu syurga mana untuk isteri solehah...




Jangan Menangis Habibah
oleh : Aris Ariwatan

Kemari sini Habibah
Lepaskan gundah gulana
Izinkanku mendengar
Resah jangan terus dibiar

 Jangan menangis Habibah
Penatmu itu ibadah
Isteri yang taat setia
Syahidlah ganjarannya

Teladanilah wahai wanita
Betapa tabah Siti Khadijah
Luhurnya hebatnya Fatimah

Teladanilah wahai wanita
Selautan ilmu Siti Aisyah
Kudusnya taqwanya Rabiatul Adawiyah

Solat lima waktu
Puasa di Ramadhan
Taati suamimu
Maruah dipertahan

Sabdanya pilihlah
Syurga mana
Pintu mana
Yang kau suka

Jangan menangis Habibah
Penatmu itu ibadah
Isteri yang taat setia
Syahidlah ganjarannya

Teladanilah wahai wanita
Betapa tabah Siti Khadijah
Luhurnya hebatnya Fatimah

Teladanilah wahai wanita
Selautan ilmu Siti Aisyah
Kudusnya taqwanya Rabiatul Adawiyah

 Solat lima waktu
Puasa di Ramadhan
Taati suamimu
Maruah dipertahan
Sabdanya pilihlah
Syurga mana
Pintu mana
Yang kau suka

Sumber daripada: Blog ArnaMee

Penatmu itu ibadah..
Allahuakbar, buat kerja rumah bukan lah sesuatu yang sukar bagi saya..
penat macam mana sekali pun, lepas tidur, esok segar semula..
ulang lagi buat kerja rutin tanpa banyak soal..

Bila rasa nak sedih, mengamuk, marah2..
dengar lagu ni sejuk sikit..
kata kat hati, OK tak pa, sabaq..
jadilah isteri solehah..
syurga mana, pintu mana yang kau suka..
sambil nyanyi dalam hati...

nak jadi isteri solehah bukan senang...
banyak dugaan, huhuhu..
kalau tak sabaq, boleh tsunami dalam rumah ni..

Bila nak share lirik ni di blog ni
baru tau asal-usul bagaimana terhasilnya lirik yang menusuk kalbu ni..
rupanya Aris dapat menulis lagu ni, terilhamkan dari penderitaan kakaknya yang menghidap kanser..
aduh, sedihnya (T_T)
bila dia dendangkan lagu ni kepada kakaknya,
kakaknya tersentuh dengan lagu ni..

Semestinya..
semua wanita pun akan terasa..
bukan mudah nak jadi wanita..
jadi anak, isteri, menantu, ibu..
cabaran datang dari pelbagai penjuru..
kadang2 tersepit di tengah2 situasi..
satu je yang boleh dipilih pada satu masa, yang paling utama...
selebihnya kita terpaksa lepaskan..

Lagu Alhamdulillah dari Wani pun sedap juga..
terinspirasi dari kejadian tsunami di Acheh..
yang tu pun menghiris jiwa juga..
bersyukur bukannya susah hanya dengan ibadah
sebut je Alhamdulillah, dirikan solat 5 waktu..
tu lah tanda bersyukur dengan nikmat Allah [contoh dari sebanyak2 ibadah sebagai tanda bersyukur]



Nah, layan je video Wani ni...
memang best sangat..
sambil dengar2, boleh sebut2 Alhamdulillah juga..

simple2 je lirik dua lagu ni..
tapi sangat lekat di hati..
bila kita pun berada/rasa apa yang digambarkan dalam lagu ni..

Hari ni nak layan perasaan sikit..
tapi tak mau nangis2..
kita nyanyi2 je, yeh!

Jangan menangis, Nabilah!
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah..
dari hambaMu yang lemah dan hina..


#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

1 comment:

  1. lagu jgn menangis habibah tu fav.. 1st time dengar terus trap dlm kepala. mmg deep sgt!

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)