Friday, 30 September 2016

Bulan September sahaja...

Assalamualaikum...

Dalam masa 30 hari bulan September ni
macam2 hal berlaku dalam keluarga saya..

Sama ada keluarga kecik kami,
keluarga belah saya,
dan juga keluarga belah enSuami..

Cerita ikut kronologi tarikh lah ye..

31 Ogos, cuti merdeka kan..
Abang Sulung saya, isteri dan anak2nya 3 orang, Mak saya dan adik bongsu bertolak dari Kedah menaiki kereta Wira untuk ke arah Selatan, tepat lagi nak pergi rumah kakak saya di Senawang.
Tujuan datang, nak hantar adik bongsu masuk UiTM Shah Alam, 3 September tu..

Dalam perjalanan, tayar kereta pecah.
sempat sampai Bertam je..
tumpang sekejap rumah Abang Kedua di Bertam sementara nak tunggu kereta siap..
Tengah malam dalam kol 12 camtu kot, diorang sampai rumah kakak..

1 Sep, tu kakak saya amek cuti, alang2 dia ada, dia ajak terus jalan datang rumah saya..
Abang Ipar tu, memang dah biasa ulang-alik setiap hari, dari Senawang ke Puncak Alam, sebab sambung belajar di UiTM Puncak Alam..
Laju je diorang sampai naik Nissan Serena Highway Star tu..

~Bergambar depan rumah kakak sebelum ke UITM~
Kalut lintang-pukang saya kemas rumah dengan masak sekali..
nasib baik enSuami tak sekolah hari tu..
dia jadi AJK pertandingan pentaque di stadium sebelah taman rumah..
tengahari rehat tu, dia balik kejap untuk beli ikan siakap n ketam di pasar pasir penambang...

~Di pondok kolej Perindu semasa pendaftaran~
Gabra punya pasai, masak ketam bercili masin ya amat!
kesian kat diorang, enSuami kata,
adoi, tak tau nak kata apa dah..
saya memang tak boleh, kalau orang nak datang rumah,
tak ready jiwa-raga, jadi kelam-kelibut tak tentu hala,
Gambar pun tak ada amek, tak ingat langsung..
Hafni pun dok takut2 lagi dengan pakcik2nya yang sebelah Kedah ni..
mungkin sebab jarang2 jumpa.

~Kat UiTM ni memang sedia katil bertingkat ye? macam Asrama plak tengoknya~
Lepas makan nasi hidang buah, pastu hidang pai epal, nasib baik ada stok dalam freezer..
Abang Sulung yang tak makan pai epal,
tetiba request nak kimbap..
raya Aidilfitri lepas, saya ada buat kimbap untuk hidangan hari raya kedua..
mula dari tu dia tau saya boleh buat kimbap..
la la tu jugak nak makan..

Saya pun masak la pulut lepas tu..
kebetulan memang ada lagi seaweed kat dapur ni..
masak je la..
cuma timun je tak ada masa tu..
tak berapa nak sedap la, tak ada rangup2 semasa mengunyah..

Nak dekat Maghrib tu, baru enSuami balik,
sempat la diorang jumpa sekejap..
Abang ipar nak cepat jalan,
sebab nak bawa family saya pergi rumah parents dia di Kepong.


3 Sep, Sabtu family saya pergi UiTM, saya dengan family mertua sambut besday Hafni di rumah mertua..

10 Sep orang nak beraya haji, tetiba enSuami dapat call dari adiknya, Madi kata dia jatuh motor..
Dia baru je keluar dari rumah kitorang sebelum nak balik Sekinchan tu..
masa makan tu, adalah enSuami pesan bawak slow2 sudah la..
kata tak standard la bawak slow2 naik motor tu sambil gelak2..
tahu la dia gurau2 je, tapi tu la, siapa tak risau, naik motor besar-bawak laju2, risiko sangat...


enSuami pun keluar la pergi amek dia kat tempat kejadian,
di lampu isyarat SMK Permatang kot...
berdekatan dengan kawasan pembinaan rumah kedai,
katanya masa nak sampai situ, henden motor tu pun dah macam tak boleh control, goyang2 macam mana entah, tepi2 jalan tu pula banyak pasir, apa lagi, tergelincir..
jatuh macamana, dia tak ingat.
benda dah nak jadi, tuan badan pun terkejut tak percaya..

12 Sep hari raya, duduk rumah je la..
melihat orang kemalangan, dicuci luka2nya..
malam kejadian tu enSuami bawa dia ke Klinik Azhar dan rakan2..
pastu doktor sarankan ke hospital kerajaan untuk Xray, kot ada tulang patah..
memang sungguh pun, tulang bahu kanannya patah...

Jadi 13 Sep kami ke KPJ Shah Alam, hantar dia masuk wad sana..
jumpa pakar, xray semua...
Dr bagi penerangan semua, patah tu gap 1.5cm juga..
ada dua pilihan sama ada nak biar sembuh sendiri, lebih kurang 2 tahun..
atau pembedahan letak plating untuk cantumkan tulang tu.
tu pun kena rehat dua bulan dulu, baru boleh mula kerja..


Nasib baik la si pesakit ni kerja nurse..
so memang tak takut la bab2 darah, operate ni..
dah kerja pun bahagian ICU kan, dah biasa la tu..
so dia pun decide nak operate, cepat lega..
dulu pun dah penah patah tulang bahunya tu..
ni patah lagi...

~nurse Madi tengah bagi penerangan, kekeke~

15 Sep, dah siap pakai baju nak masuk OT dalam kol 2 petang camtu..
lama juga tu pembedahannya..
mertua ada pergi pagi tu, tenghari balik berehat sekejap di rumah adik ipar kat USJ,
petang tu diorang pergi semula selepas pembedahan tamat..
keluar tu dia mabuk/loya lagi kesan dari bius..
ada adik lelaki temankan dia malam tu...
19 Sep, baru dapat keluar hospital..

Kos hospital selama di situ, sebanyak RM18K termasuk pembedahan.
nasib baik dia ada medical card kan..
full takaful, jadi kos ditanggung semua oleh takaful...
Bila pembayaran melibatkan pihak ketiga, ambil masa juga la..

Masa nak masuk wad tu, lama tunggu pemprosesan..
nak keluar pun sama..
selagi hospital tak terima pengesahan dari pihak takaful, memang kita kena tunggu je la..
2jam jugak la tunggu masa hantar tu..terpaksa kami balik dulu jam 5.45pm.

Kesan dari ni, enSuami dah confirm sangat nak amek medical card.
risau kalau ditimpa kemalangan yang serius macam ni, kos besar la jugak kan...
belas2 ribu, mana nak cekau masa tu..

Dapat gaji 22 Sep tu, terus kontek agen nak buat secepat mungkin..
lagipun besday enSuami dah tak lama dah 10.10 je nanti..
kalau umur bertambah, bayaran bulanan pun bertambah la..
jadi kena daftar cepat2...
kali ni amek Takaful Ikhlas pula..
kali ni memang study betul2 pakej yang agen2 takaful sediakan untuk medical card..
siap buat perbandingan lagi antara agen2..
tak ada ala balai lagi dah...
dulu2, tak amek berat apa manfaat yang kita dapat,
sekarang ni dah ramai pakar [seperti Tuan Afyan dll] kongsikan kepentingan/kelebihan/kekurangan tentang manfaat tafakul ni..
Dah selesai daftar, enSuami rasa lega la sikit..
Alhamdulillah.. tengah tunggu polisi je skg ni..


16 Sep, Jumaat, cuti 1Malaysia, adik bawah saya, no. 5, Bang Teh bernikah.
untung la dapat sama2 Kedah,
tapi dua2 kerja di Lembah Klang.
buat majlis akad nikah sahaja..
kendurinya inshaAllah tahun depan..

17 Sep Abang no.2, Bang Chiq pi Auckland, NZ teman kak ipar ada presentation.
Pejabat dia hantar dia sorang je..
semestinya kena ajak suami teman..
pergi jauh2, sorang2 kan..


19 Sep, Isnin, orang yang baru nikah, boleh honeymoon ke Korea..
Abang no.2 dan adik ni memang dah biasa sangat jalan2 oversea ni..


rasanya negara Asia tenggara, semua dia dah pi kot..
dia mula ke luar negara, masa dia join tabligh tu..
pi India, Bangladesh, Jepun untuk tabligh..
lepas2 jadi seronok nak jalan2, nampak tiket murah je, beli..
geng dengan kawan2, jalan sokmo la....

22 Sep, Abang ipar WA dalam family group tunjuk gambar ni..


Dengan caption baby 2017, kembar dua orang..
semua pakat terkejut lah..
fuyoo kembaq tu..
cipta sejarah, adik saya kata..

Masa datang rumah saya hari tu, kakak ada tanya, hang tak dak lagi ka?
tak dak apa? confuse plak tanya, apa yang ada?
pregnant la, bila lagi??
oo, xda la... lagi buat masa ni, hehehe...

Ooo aku seorang je la beranak tahun depan..
hah? terkejut plak saya..
haritu beriya dia cakap, xmau dah..
ingat sungguh la..
tapi kalau nak pregnant lagi pun, xsalah..
anak baru 3 orang..
Kali ni kembaq teruih, baru puas hati..
alahan kali ni, teruk la jugak, sampai warded..
xpa la sekali-sekala, doktor pulak yang tido kat katil hospital..

27 Sep, Selasa, enSuami ada perkhemahan selama 3D2N di Tekali...
pagi tu, enSuami ajak pi Tesco beli barang keperluan rumah sebelum dia pergi..
yang penting, nak beli susu kultur untuk Hafni tu, dok minta Abi, beli gen agi..

Bila nak reverse kereta nak keluar, gedebum kat belakang..


Ya Allah, terlanggaq pagaq pulak...
selalu pagar ni, enSuami yang buka..
masa keluar tu, pagar tak buka lagi, enSuami dok siram pokok..
saya la yang pergi buka pagar..
tapi tak ingat pulak nak sendal kaki pagar tu..
pagar tu melurut turun ditiup angin kot..

enSuami sudah siram, masuk kereta, terus reverse..
tak sangka pula pagar tu dah bergerak..
selalu dia yang buka, keluar OK je.. [sebab dia sendal]
si pnIsteri tak alert pulak pagaq tu senang bergerak..
dah tercium pagaq...

Aduh, susahnya hati tengok lampu kereta tu..
kereta Persona ni, kalau rosak lampunya, kena tukar satu set keselurahan..
pernah dah tukar yang sebelah kiri, RM480 sebiji lampu..
bila fikir duit nak melayang, susah lah hai ahti ni..
masa nak ke Tesco tu, bunyi signalnya lain macam, tet, tet, tet, laju2..

Sampai sana, test tengok signalnya tak menyala..
brek n reverse OK..
lampu signal tak ada, bahaya,
nanti orang salah faham, kita nak belok, ingat kita tak bagi signal..
boleh bikin panas pemandu belakang...

Dalam 11.30am, enSuami bertolak dengan kawannya amek di rumah..
dalam kol 2pm lebih tu, saya dok dapat call dari no yang tak dikenali..
kalau no xsave, jarang saya nak jawab..
sampai la masuk sms, enSuami cakap handset hilang di RNR..
bila kol balik line dah senyap dah...
Allahuakbar...satu lagi cobaan...

Ye ye je lah, masa enSuami cakap..
satu satu timpa, xtau nak cakap ape dah..
nak melenting pun tak ada guna..
dah nak jadi, mana nak sangka...

Dah balik semalam, ajak keluar nak bawa Hafni jalan2..
qada kena tinggal..
last sekali sebelum nak balik rumah, enSuami tanya, OK tak kalau nak singgah kedai kereta jap..
nak tanya dulu macam mana dengan lampu..
semestinya saya setuju..
nak tahu juga rate harga di sini berapa..
dulu tukar di Bangi, RM480.

Sampai di kedai, cerita kat tauke..
dia cek2, katanya mentol je pecah..
sebab tu bunyi dia terencat tu..
bos tu cakap tukaq lampu ja..

Lega la sangat masa tu..
Alhamdulillah..
cuma pecah tu kena cover la dulu, letak salotape ke..huhu..
terpaksa la selagi boleh berjimat, jimat la dulu...

Ni baru pakai Persona, kalau Porche camna?
orang yang pakai porche tu, duit banyak, xdanya nak menangis cam kita ni..
kawan enSuami pakai Hilux, tukaq lampu depan RM1000..perghh..
terlanggaq orang depan sebab terlelap semasa memandu..
depan hospital tanjung karang tu la..
saya pun pernah cium bontot kereta orang, depan hospital tu juga..
nasib baik volvo model lama, kalau volvo baru, menangis ceq nak bayaq, huhuhu..

Hari ni 30 Sep, dapat berita gembira lagi.
kak ipar sulung pula, pregnant.
Yang ni baby May.
Kakak nye, baby Mac..


Abang saya ni buat lawak betoi la..
nak tengok PTest pun macam ni lagi..
anak nak masuk ke-4 dah, banyak lagi soalannya..
siap pi tya kak ipaq, C tu apa, T tu apa, adoi la..
buat apa nak tya, tengok double line sudaa, tau la pregnant kan..
orang nak suprise dia, orang pula yang panas nak jawab soalan dia...wakakaka...

Habis juga akhirnya sejarah untuk bulan September 2016.
menulis dari semalam lagi, 16.22 hari ini baru siap habis cerita...

cerita panjang bukan main..
paksa juga diri menulis untuk diabadikan detik2 yang berlaku..
boleh dikenang2 kemudian..
InshaAllah....



#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

1 comment:

  1. Hihi.memang bz betul ye sept tu..tetiba sy pun baca dalam mode.busy juga jehe.penting tulis memori ni..seronok.bila baca balik..sy pu suka

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)