Tuesday, 6 September 2016

Kursus Pendek bersama Pakar Pertanian dari UPM..

Assalamualaikum....

Hai semalam kan ada sebut kami suamisteri join kursus pertanian kan?
haaaaa.....

Mula2 ingat kursus tu anjuran Jabatan Pertanian, sebab 2 minggu sebelum tu, enSuami n the gang ada pergi pejabat pertanian nak cari pokok bunga kantan...
Sebab ada kawannya nak bisnes semai pokok bunga kantan untuk jadi pembekal pokok kantan kepada nurseri di sekitar Kuala Selangor ni...

Balik dari pejabat pertanian tu, macam2 buku pertanian dia bawa balik..
cerita macam2 la apa yang pegawai tu cerita kepada mereka..
dari situ, saya pun baru sedar bahawa memang ada perbezaan jenis bunga kantan tu...

Rupanya bunga kantan ni ada 3 jenis warna, yang hijau, merah dan pink..
selama ni dok ingat yang hijau tu, mungkin sebab tak masak/putik lagi.. lepas hijau jadi pink, dan kalau lama lagi dibiar akan jadi merah, kan???
macam tu tak korang fikir, hihihi...
rupanya memang itu la 3 jenis warna bunga kantan...
yang mendapat pasaran, yang kaler pink...


Masa diorang nak pergi amek induk tu, induk tu kaler merah, so tak jadi nak amek...
bila dah tak tahu nak cari mana, diorang pun pergila pejabat pertanian..
tu yang dapat macam2 buku...
masa tu pegawai tu ada cakap, pejabat pun ada buat kursus pertanian untuk orang ramai..
tapi kami tak pernah tahu pun...
kalau daerah lain, tak tahu la saya korang tahu ke tak...


Tu la kena rajin pergi pejabat pertanian...
masa tu, ada la enSuami ambil beberapa keping gambar dari kawasan pejabat tu...
Pegawai tu cakap, kami lebih banyak menganjurkan kursus laman dapur, iaitu mengesyorkan masyarakat bercucuk tanam sendiri, sayuran atau ulaman yang mudah di halaman rumah masing2...
itu la target mereka sekarang, nak galakkan masyarakat memanfaatkan laman, ruang, atau masa yang ada untuk bercucuk tanam....


Kalau tak ada tanah, boleh je guna hidroponik ke, atau guna botol/baldi/besen secara bertingkat tu..
ramai dah share tips2, step by step pun ada, cara2 nak tanam tanpa perlu laman yang besar..
guna botol minyak masak, botol mineral pun boleh...
Nak dengan tak nak je, pakar tu kata hari tu..

Berbalik pada kursus yang kami join tu, sebenarnya kursus ni anjuran Koperasi Keluarga Aziz Banun..
Kawan enSuami ni, keluarga isteri dia ada koperasi keluarga...
so diorang ni la yang anjurkan kursus ni...
hebatkan, family pun ada koperasi...
ahli keluarga diorang ni, semua ada bisnes atau produk masing2..
ada jual telur Asin Super, kerepek beras, sabun dobi, telekung solat, sambal goreng, macam2 lagi la..


Ini gambar semasa sesi amali..
sambil dia cakap, sambil dia buat...
kami ni tengok je depan meja tu, buat catatan, ambil gambar...

Banyak juga la ilmu cara2 nak memulakan aktiviti bercucuk tanam ni..
bukan masalah tangan panas, tangan sejuk ye...
semuanya bermula dari ilmu dan konsep nya...
kalau kaedah/metod semua betul, sesiapa pun boleh tanam pokok...

Tapi jangan buat konsep 3T pulak..
Tanam
Tunggu
Tengok
je....
tak siram, tak baja, memang mati la pokok tu....

Adoi, lawak jugak la tenaga pengajar, encik Bunawan Hj Samuri ni..
OK la tak bosan, best sangat dapat ilmu...
yang paling menarik saya nak share nanti, buat racun penghalau serangga...
mudah2 je guna bahan2 dari dapur je...
dan tip2 lain dalam berkebun...


Memang tengah 'in' la dengan semangat saya sekarang ni...
tengah dalam proses nak sedia atau siapkan...???
tak pasti perkataan mana yang sesuai...
dah siap beli tanah satu lori..
dah siap beli bata 100 biji..

Selagi tak siap sepenuhnya, tak berani nak cakap pape...
dah siap semua lengkap puas hati, baru boleh tayang kat blog...

Konsep yang saya nak buat tu, macam yang pejabat pertanian target tu..
Laman Dapur...
sambil2 tanam pokok yang boleh dimakan, sambil2 buat lanskap sekali..
asal menanam tapi cantik juga untuk dipandang...

Cakap tu macam senang lah sangat kan...
tapi tu la...
kerjanya agak susah, banyak tenaga 4 kerat diperlukan...
nak mencangkul tanah, buang tanah yang ada, nak timbus dengan tanah baru, bermandi peluh enSuami...
sampai nak pengsan, nak termuntah la jadinya...
oksigen tak cukup, atau tekanan darah rendah ke pe...
tak pasti la saya...
tak pe la, sehari buat 3 kaki..
sikit2, lama2 habis la tu...

Kami buat kerja pagi2 je...
senang, waktu tenang2...
lagi pun pagi2 dapat vitamin D...
kalau petang2, vitamin D jugak, vitamin Dark, kekeke...

Entah bila nak siapkan...
Doakan semoga misi ni tercapai, hehehe..
Amin... :)

3 comments:

  1. salute la kat orng yang suka bertani ni

    ReplyDelete
  2. wow.. nanti share2 tau.. untunglah ada tmpat boleh berkebun..

    ReplyDelete
  3. Assalam. Kalau tak keberatan, boleh saya tahu kat mana kursus ni? Boleh whatsapp sy siapa patut sy hubungi? 0125344401

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)