Saturday, 5 September 2015

RESEPI : Jejari Roti

Assalamualaikum...

Ada sesape yang suka buang bahagian tepi roti keping bila makan?
kesian kat tepi roti tu, kena buang (T_T)
tak baik tau, tu pun roti gak tu, mentang2 la dia itam kan...
sebab dia itam lah, yang dalam tu jadi putih tau, hehehe...
apa punya istilah daa....

Nak ceritanya, hari tu, kawan saya tunjuk bahagian tepi roti kena buang sebab anak2 dia tak makan...
so ramai la bagi solusi, buat puding roti la, buat bingka ke, lebih kurang la kan...
antara banyak2 tu, ada resepi yang menarik dan simple...

Resepi jejari Roti..
terima kasih pada Puan Natrah, pencetus isu, dan Puan Sabrina, pemberi idea resepi ni...


Masa tengok komen2 tu, lupa nak save resepi...
ada pagi tu, kebuntuan nak buat sarapan, sebab enSuami dah keluar awal, ada program kat sekolah..
makan berdua dengan Hafni, tak da mood la nak masak beria2 sangat...

Teringat pasal resepi jejari roti ni...
main hentam buat je terus tanpa semak resepi dulu...
yang saya ingat ada susu je...

Punya la bersemangat nak buat sebab memang ada lebihan susu segar baki dari buat aiskrim 2hari sebelum tu..
susu segar kan tak leh nak simpan lama...
masa susu ada, habis lupa nak masak apa...
masa tak ada susu, macam2 nak masak tapi tak boleh masak sebab tak ada susu segar..
bila ada susu, tak ketahuan pula nak masak apa...iskkkk aptb

Tuang susu dalam mangkuk, terus celup, masuk kuali yang dah ada marjerin Daisy.
golek2, rilek je la...
tapi bila angkat, aik asal lembik lak kan...
salah pe, macam pelik je jadinya...


Pastu baru nak godek balik komen kt FB tu...
tak ingat plak nak google terus, sebab tak ingat nama....
alek2 aik, ada teluq ghupanya, hehehe.....

Dah tu amek la telur sebiji, tak letak garam dah, sebab Daisy pun dah masin daa....
so goreng la sampai habis...
masa ni, roti ada 3@4 keping je..
kalau amek kulit dapat sikit je la..
telur sebiji banyak juga..
so, semua bahagian roti saya guna...
just potong panjang2, supaya jadi jejari sama2...


Lepas dah siap goreng, patut tabur gula kan...
tapi tak ada gula halus, aising, atau caster...
malas den nak blend...
seciput je roti ni...
lagipun buat sarapan, kalau minum petang sesuai la tabur gula macam churros tu...

Rasa, macam roti telur jugak..
dah celup telur kan...
cuma yang celup susu sahaja tu, best jugak, hehehe...
special sikit tak ada telur...
bila panas, dia lembik2 basah..
tapi bila dah sejuk, ada juga yang rangup, ehhhe, lain plak rasanya...
OK la...

Nak tau rasa camna, kena cuba la, senang jek..
masa nak share kat sini baru nak google sumber resepi dari mana...
jumpa kat myResepi.. [sumber]

Selamat mencuba, babai....

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

1 comment:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)