Monday, 7 September 2015

D.I.Y : Bingkai Gambar Berstoran aka Picture Frame with hidden storage

Assalamualaikum...

Lamaaa segmen DIY tak muncul di blog ni kan..
last DIY bulan 5 dulu, buat frame di meja jahit, heee..
memang saya tak ada buat apa2 pun..

Tak ada DIY, maknanya tak ada deko2 di rumah ni..
selalu DIY saya ikut keperluan rumah je..
kalau dah perlu, terdesak nak guna..
baru nak mai ilham nak berDIY...

Jadi kali ni, cerita DIY untuk table top di dapur..
tengah nak menulis ni baru teringat pasal coffee station...
alaa, tak ingat plak pasal ni...
haritu ada juga plan nak label2 sikit kat sini..
mungkin boleh buat lain kali kot..
ada sikit lagi ruang sebelah kanan suis tu, ekekeke...

Suis yang dimaksudkan adalah seperti di bawah...
suis yang sebelah water filter tu...


Selalunya memang ada dua kegunaan di sini...
satu untuk charger phone, satu lagi untuk guna blender, toaster atau mixer..


benda merah, yang cucuk soket kaki dua tu, apa namanya ek?
saya pun xtau nama pa, huahua...
selalu dok panggil, 'hat cucuk plag tu dok tang mana?' [longhat utara punya ceqita] kekeke...
selalu menatang tu, saya letak je atas bekas2 makanan di para sebelah kiri tu...

Hari Sabtu lepas, masa nak buat kek besday Hafni tu..
table top tu penuh sangat dengan bekas2 biskut, kerepek, keropok, maruku, semua ada...
semua tinggal sikit2 je...
nak dibuang rasa sayang, dok simpan2 lagi...
tapi bila angin mai nak mengemas, semua masuk tong sampah...
senang ahti ceq, xmau tengok2 lagi dah....

Bila dah clear semua, cuci semua bekas, teringat idea yang dah lama dok fikir...
ada satu lagi poster yang sesuai nak letak kat sini...

Masa DIY frame 3 serangkai tu, poster ni tersalah masuk folder..
tu yang tak perasan untuk dikongsi di blog ni..
bila tengok gambar satu2, baru perasan, eh eh, apasal gambar ni ada kat sini, iye?


Rasa2 macam sesuai la juga nak letak di table top tu..
memandangkan ruang tu la, yang saya selalu buat kerja bila nak mixer apa2...

Awalnya fikir just nak print biasa kemudian tampal kat dinding tu je..
kalau nak tunggu beli frame, memang kesudah la tak buat..
memanjang je lupa nak beli frame..
saya jarang sangat nak beli frame..
takut menyemak rumah lak...

Jadi kalau ada angin yang macam saya ni.. [sekejap rasa nak guna, sekejap rasa tak mau, atau takut tak tentu lagi nak guna/penting]
sesuai la kalau nak buat sendiri je..
yang simple, yang ekonomoney, yang boleh recycle...

Ya, ini mangsa kita kali ini...


Kotak putih tu, memang tak ketahuan la pi duduk kat situ kan...
tak ada fungsi, tak bertempat, tak ada kerja namanya...
boleh pula parking elok je di rak kabinet dapur...

Kotak asal ni adalah kotak kamera Canon..
enSuami dapat sponsor dari kedai cetak Majalah sekolah untuk kegunaan majalah sekolah..
[jangan esok2 enSuami tanya pi mana kotak kamera ni, sudah.. ampun la ceq dah guna, naaa]


Memang kena sangat dengan idea yang saya nak buat ni..
saya memang nak cari kotak yang boleh buka-tutup..
sebab saya nak simpan 'hat cucuk merah tu' dalam kotak di sebalik gambar pilihan tadi...
haa, itu la hidden storage nye, kekeke....


Best sebab kotak ni ada magnet untuk tutup-buka tu, yeh!
dan lagi syok, molek sangat, kotak ni putih bersih gitu...
tak yah susah2 fikir nak makeover 'lagu lain' lagi...
saya hanya setkan saiz poster tu, kemudian cetak..
macam biasa, kertas recycle jek....


Guna pisau dan gam je, dah siap sudah...
pastu dalam tu ada casing plastik warna hitam...


Ingatkan tak berguna casing hitam ni..
tapi akhirnya, ada juga kegunaannya...
Alhamdulillah, benda yang ada tu sentiasa matching dan berguna dengan idea yang ada...
Terima kasih, Allah (^_^)


Saya tampal guna heavy-duty double-tape..
memang kuat la juga double-tape ni..
frame 3serangkai haritu pun guna double-tape ni je..
Alhamdulillah tahan je sampai sekarang...
frame yang kayu pun tak jatuh, apalah sangat dengan kotak kertas ni kan...
harapnya double-tape ni juga boleh berkawan baik dengan tiles ni..Amin..


Tu dia, dah selamat melekat pada tiles tu...
saya guna tiles kosong sebelah kiri..
sebab tangan kiri saya lebih aktif dari kanan, eh eh eh...
oh ya, bahagian depan ni saya cover dengan salotape jernih 2inci untuk kalis air/taik cicak ke..iskk

Meh kita buka, tengok sikit kat dalam....


Taraaaa....
tu la guna dia, casing hitam tadi..
sebab bila test nak letak 'hat merah' tu tanpa casing hitam ni, bila buka je penutup, teruih jatuh berterabuq...
asbab dari tu, saya cuba la fikir, test2, untuk guna casing ni....
sebagai partition dan pemegangnya...
maka jadilah ia sebegitu, emmm..


Alamak, tak cantik pun..sory la ekk
main toreh2 gitu je dengan pisau..
asal boleh masuk, OK lah tu....
free je, bukan kena upah sape2 pun..
kita sendiri je yang nak tengok n nak guna, kan...
yang penting nak letak 'hat merah' tu...

Yang charger tu posing sat ja..
ingat ceq qajin ka nak lipat gulung simpan balik dalam tu lepas guna, wakakaka..
emm, kem salam la...bukan I sorang je tau, kena kira enSuami sekali..
habis satu phone, phone lain plak mai ganti nak cas...
almaklumlah pengguna si cilik tu qeja dok tengok Utube jek...
habih la bateri phone UmiAbi, emmm iskk....
[cas atas ni pun sebab nak letak jauh dari capaian dia, sebab masa dia kecik2 dulu, suka sangat dok tutup suis.. sekarang pun Umi tengah dok ON laptop, tup2 gelap.. mcm mana Umi tak jadi tarzan! arghhhhh]


Lagipun kepala charger tu, agak tebal..
melebihi kedalaman kotak tu...
macam dalam gambar atas ni...
boleh tutup, tapi tak leh rapat sangat...
lama2 magnet tu pun terlepas tarikan antara 2 kutub..
makanya terbuka la pintu kotak tu kekekeke....


Rasa2nya, sokmo gini la kot seterusnya...
yang penting 'hat merah' tu, tidak lagi menumpang kasih kat bekas2 makanan lain..
dah ada rumah sendiri, molek2 deh duduk dalam tu..
dan ada sikit deko tambahan yang simple penyeri suasana...
OK x? Aci la kan....hehehe

Babai....

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

5 comments:

  1. wah menarik sangat...tak terpikir pun sebelum nie, bolehlah saya cuba buat pulak lepas nie...

    ReplyDelete
  2. betul-betul..double pin plug tu selalu letak merata kalau tak guna, saya pun macam tu.
    dah ada box tu senang la

    ReplyDelete
  3. best2!! bole tiru nanti ni [kalo dtg kerajinan. kuikuikui]

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)