Monday, 14 September 2015

HIASAN : Baru terasa nak menggubah bunga..

Assalamualaikum..

Hai semua..
harap semua sihat belaka..

Jeng jeng jeng, hahahaha
gelak guling-guling dulu...
cam tak caya je kat diri sendiri, kekeke...

Pertama kali nak menggubah pasu bunga untuk hiasan dalam rumah..
tapi....
bukan hebat sangat pun, yang simple je...
cukup la untuk amatur dan beginner macam saya kan, kihkih...

Entri kali ni, tak tahu nak kategorikan DIY atau pun tak..
sebab ada yang dah beli siap sedia..
ada juga yang buat sendiri...

Jom tengok satu2 prosesnya...
cerita zaman dolu2 punya kerja pun ada..
semua saya remix kat sini..
janji matlamat tercapai, kekdahnya...

Pertama sekali, aktiviti mengecat....
perasan tak dengan bekas kaca kecil2 macam ni?


Selalu dapat free dalam goodies bag kenduri kahwin, kan...
kalau dapat yang pattern macam balang IKEA tu, saya boleh la guna untuk rempah-ratus..
sebab separuh dari balang rempah2, guna balang macam tu, walaupun tak semuanya cap IKEA, mana yang sama tu, guna je la...
yang ni sebab dapat corak tak sama, saiz pun tak sama, makanya, kena guna untuk aktiviti lain...
kalau hantar recycle pun tak berbayar, sebab kaca tak laku..
so, bek kita guna la kan....

Haa, tu dia...
proses mengecat...
cat dalam rumah je, kat dapur, depan peti ais lak tu..
baik punya port, hahaha...


Pagi tu baru beli berus baru..
dah lama tak mengecat..
berus dah keras kong..
tak tau nak lembutkan macam mana..
tu yang beli baru tu, kekeke....

Balang kaca tadi, ambil 2 je dulu, yang bulat aje..
satu botol cuka epal, dan satu hanger plastik..
hanger tu tidaklah terlibat dengan gubahan bunga, itu ada projek lain...
alang2 nak mengecat, jalan sekaligus lah..
jimat masa n tenaga...


Haaa, tu diaa..
semua yang berkaitan dengan bunga, habis saya longgokkan di sini..
sebenarnya pagi tu ada juga pergi Romantika nak beli bunga..
sebelum nak beli tu, usha2 la juga gubahan bunga yang diorang dah siapkan, display untuk dijual tu..
snap 2 keping, naik atas nak cari bunga...
sekali bunga tu yang kaler putih, tinggal 1 kuntum jekk..
aduhhh...

So cari2 bunga lain, nampak bunga ros pun sesuai..
bila ditilik2, teringat pula bunga tangan masa kawen hari tu, ada lagi..
sebijik macam ni...
alehhh, ada ja nak halang orang nak beli baru...iskk
memandangkan dah teringatkan bunga tangan di rumah dah ada...
saya pun tak jadi beli banyak..
just amek satu je, bunga yang agak matching dengan bunga tangan tu...


Makanya, ini je yang dibeli di Romantika..
2 rumpun rumput berbunga putih kecil2, dan satu bunga ape xtau la, kira ada 4kuntum satu ranting, kira nampak banyak la sket kan, kuikui...


Seranting, RM8.48 termasuk GST...
yang rumput tu RM3.18 kot...
kalau tak silap, kat kedai bunga biasa, serumpun rumput2 tu, harga RM4.50-4.80, tu pun sebelum GST..
sekarang tak tahu la kan...
hari tu pernah beli sekali je...
pastu serik dah tak mau beli bunga, deko2 apa2, huhuhu..
ni mai balik angin tu.. sebab nak buat betul2 kali ni..
betul2 pun tengok idea orang juga, tak ada nye nak reti nak buat sendiri, takdak seni, iskk...


Ini dia bunga tangan masa kawen dolu2...
akhirnya tak ada la nak terperap buat habuk je kan...
meh kita guna pakai semula...
terpaksa la buka semua balutan reben2 tu..


Ini yang rumput2 beli kat kedai bunga tu...
masa tu amek rumput tu 1, lavender tu 2, satu ungu, satu putih..
camni je beli, camna la nak jadi cantik kan, iskkk..
sep sangat Nabilah ni, hahahaha...
tak dak mood nak berbunga, tu yang jadi camtu tu, emm...

Asbab nak menggubah ni, sebab dah terbeli pasu petak ni...
masa tu jalan2 kat Aeon mana ye, Bukit Tinggi kot, ada kedai jepun macam Daiso gak, tapi nama Hinode ke Shinode ntah, RM5 jugak barang nye...
terbeli la satu pasu ni..
asal nak 2, tapi ada satu je last item...
amek satu je la..


Haa, ni pula projek terbengkalai tahun 2012 haaaaaaaa...
asal nak deko kat rumah sewa dulu, tapi tak terlaksana...
sebab bunga tak cukup banyak, tak menyempat nak habiskan bunga ni..
walaupun semua dah siap gunting...
bunga ros buat dari kain felt...
template jumpa kat internet, download, print, n tekap ke kertas...
pastu tak siap, tu yang jadi camni ni...
kali ni, kita akan gunakannya...yeh, tak sabaqq ehh nak realisasikannya...

Sementara tunggu cat kering, petang tu tenang2 Hafni dah tidur, saya pun mula la keluarkan semua harta karun yang berkaitan...


Bunga ros tadi memang dah ada jarum kat tengah debunga tu, saya guna untuk cucuk kat ranting hitam ni...


Hohoho, bahaya la jugak, buat kerja macam ni kan..
mau tercucuk jari sendiri, huhuhu...
lepas tu, guna pemotong dawai tu pe, playa? plyer, daa...
guna yang tu je, untuk bengkokkan sikit jarum tu..
sebenarnya, boleh juga guna glue gun kan...
tapi ini keja pemalas punya olang, kahkah...


OK dah siap sikit...
mula dengan hujung2 dulu...
pastu jarak jauh2 sikit pasang..
sebab tak nak pasang banyak2 pun...

Cepat2 nak siapkan petang tu sebelum enSuami balik...
dan hasilnya.........
hehehe....


Yang betul-betul menggubah bunga, pasu ni je la, hihu...


Bunga yang dibeli tu, letak di bahagian tengah...
heroin utama, cewah...
bunga tangan tu, tak boleh nak adjust lagi tinggi nye..
kalau boleh buat rendang sikit, kira OK sikit la kan...
ada 2 kuntum je, yang boleh ditinggikan sikit..
yang lain, hanya boleh penuhkan ruang2 yang ada....


Apabila tengok gubahan contoh yang dibuat, kenapa nampak cantik ye?
lama2 diperhati, baru sedar, ranting ni yang buat cantek...
aci dak? ye tak...
ni mata saya ye... saya suka gaya rustik gitu...
sebab tu bila tengok omputih deko guna ranting kayu pokok kering, 
tanduk rusa, gantung kat dinding, 
guna pasu cat tak kemas, 
adoi....... melting tengok tuh....
ini selera saya la, orang lain saya tak tau la, huahuahua...

So kali ni, tambah ranting tu je...
saya amek dari pasu ranting kat ruang tamu tu..
amek yang kaler hitam je, 5 batang...
1 batang guna untuk pasu ni, + 4 batang lagi, amek sikit yang bahagian runcing tu, dari pasu ros merah...

Yang lavender ungu tu, sebab tak tau nak sumbat mana, cucuk la dalam tu sekali...
rumput2 tu pun salah satu penyeri gubahan bunga..
rasanya fungsi rumput tu untuk tutup ruang2 antara bunga/ranting dalam gubahan..
nak elak dari nampak span hijau kat dalam tu kan... agaknya lah...
kira berfungsi la juga nak manfaatkan apa yang ada...
saya suka bila ada ranting tu, baru nampak berseri sikit...
itu secret recipe nye rupanyee...
OK la, cukup la tu bagi amatur macam saya.. cubaan pertama, kekeke....


Dan ini hasil untuk balang kaca tadi...
kalau ikutkan boleh je tanpa cat kan, cantik juga...
tapi sebab nak letak pokok plastik, rasa macam tak sesuai pula..
kalau guna pokok yang kaedah rendaman air tu, OK la, pasu jernih kan...
saya cat sebab nak legapkan ia..

Gubahan ni, tak guna span pun..
saya sumbat2 je, memang ngam2 muatnye..
sebab mulut balang tu kan kecil je...
elok2 je beli 2 rumpun... cukup je...
yang lavender putih tu tambah je sikit...


Sebab yang pasu satu lagi, saya tambah dengan daun paku-pakis bunga tangan tadi...
see, ada je guna kan....
memang guna je semua apa yang ada...
tak nak simpan2 la, nak buang kot rasa sayang, sebab kenang-kenangan kennn....
so guna je.. senang cerita...


Ni dia bunga ros felt tadi...
merah ngan hitam, memang ngam...
bila dah pasang2, ala, melentik sana, melentik sini plak ranting dia...
adjust punya adajust, last2, saya rapatkan 2 kuntum bunga tu, kebetulan boleh bertindan macam tu...
so kurang sikit masalah ranting ni, ayya....


Bila dah pasang ni, macam OK juga ada jarum di tengah tu...
kadang2 nampak bersilau/bercahaya sikit kesan dari warna silver jarum tu...
ada effect tambahan di situ, wakakaka...
emm, boleh la...


Tali dandanan tu, saja tambah, lilit2 sikit di bahagian tu...
untuk tutup alur penutup botol dan 
untuk ikat sikit ranting tu, kasi statik/kekal molek kedudukan tu..
kalau dia bergerak bebas, agak haru-biru juga pandangannya...
kalau ada benang guni tu lagi rustik kan, iskkk takdok pula..


Idea asal jumpa kat Pinterest...
masa tengok ni, alaaaa nak buat la...
sebab teringat ada bunga felt yang terbengkalai tu kan...
memang kena sangat la, kaler merah..
cuma yang ni buat dengan kertas, yang saya buat guna felt...
felt boleh jahit, guna felt boleh basuh...
lagipun tahan sikit la untuk orang lasak yang macam saya ni, hehehe...


Ini la hasil untuk hari ini..
Khamis lepas punya cerita...
dulu2 dengan tema coklat-hitam...
sekarang rasa, macam nak hitam-putih plak untuk rumah ni..
aci dak???


WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

5 comments:

  1. cantik dan kreatif. tak pernah terfikir nak cat semula botol2 yang ada.... good job.

    ReplyDelete
  2. memang lawa la..
    berbakat gubah bunga

    ReplyDelete
  3. wah lawa jadinya.. ada bakat ni...sukalah tgk botol yg telah dicat semula tu

    ReplyDelete
  4. memang cantik nabila..sy suka part felt ros dgn ranting ranting tu..:-)

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)