Wednesday, 28 January 2015

ALMARI BAJU : Khas untuk Hafni...


Yeazzaaaaaaaa...

haa, baru nak keluaq gambaq2 ni...
iskkkkk...
internet macam ciput......

Eh, eh...
Assalamualaikum...
hehehe, susah bebeno nye nak upload gambaq...

Hehehe, ni antara projek baru yang siap..
baru2 ni kan Abi Umi dah ada almari baju baru
jadi haruslah Hafni pun ada satu kennnnn..

saya dah memang plan, kalau kitorang dah ada almari baju tu
almari baju bujang tu, nak bagi ke Hafni..
dulu ingat nak transform kaler ke putih.
dah saya nak hitam plak, memang match la dgn almari baru.

saya tak pilih putih, sbb nk kurangkan sikit risiko.
sebab jenis pemalas nak lap2, maintain tu..
pasrah je la pilih gelap.
lagipun, dah banyak perabot dalam rumah kaler black-brown
so nak sama je senang.

Jadi almari bujang ni.
saya kemaskan untuk Hafni.
setakat ni, bahagian dalam ni je yang guna untuk Hafni.


Yang bahagian 2 laci bawah tu, xguna pun.
masih ada barang2 kami.
laci bawah sekali ada stok kain tuala.
belum transfer ke laci UmiAbi lagi sebab frame laci belum sampai lagi ke rumah ni.
masih menetap di rumah mertua [bila la nak boleh angkut tu, huhuhu]

Haaa, saya mula semangat nak mengemas sebabbb..


Hafni beli baju baru, yeay!!!!
dah lama sangat Hafni tak beli baju.
sejak umur setahun ni, belum beli lagi.
sekarang dah setahun 5 bulan sudaa...
kesian Hafni tak ada baju baru.
baju baby dia dah singkat, senteng daa
siap nampak pusat lagi, acik2nya mengusik... ;)


Kali ini saya beli style rompers plak.
sebab Hafni susah sangat nak pakai baju.
nak pakai DD pun, mcm kena seksa pukul lagi, menjerit bukan tipu2 deh.
bingit Umi, Hafni oii...


Sebab skirt2 dia dah mula singkat [ikut gen tinggi Abi, kot]
saya usha juga nak beli seluar.
amek besaq2, sekali longgar plak kat pinggang, hahaha nak jimat sangat.
Umi kena jahit butang sikit untuk seluar jeans tu..
yang getah2 tu, nak buat macam mana ek, xda idea la...
kot simpan dulu ke..
bila Hafni nak gemuk berisi sket nih? heee...


Untuk baju2 skirt tu, semua saya hanger lah...
bila gantung2 ni, nampak sangat mana skirt yang paling singkat...
semua saya susun ikut kekerapan pemakaian.
yang ketepi kiri, jarang2 pakai.
macam baju sejuk, n baju kurung.
baju kurung yang nenek buat ni, dah senteng dah masa pakai bulan lepas.
kat bahu pun dah ketat.
cepatnya anak dah besar...


Skirt baru, Umi beli satu je...
dah lama teringin nak cari yang bahu sangkut mcm singlet tu.
ada kaler ni je, Umi amek je la...


Semua Umi borong kat Fiffy je..
Rasa lega sangat ada butik Fiffy kat sini.
Cuties pun ada jugak.
Tapi bajet Abi tu, Fiffy je la mampu.
Cuties mahal banget...
Kalau ada sale, baru kita jenguk2 ek....

Sekarang Fiffy kat sini ada sale.
sampai 7 feb ni.
xsempat plak nak tunggu gaji bulan 2.
ingat macam nak pi beli lagi.
hari tu beli baju siang je...
baju malam Umi tak beli pun, hahaha...
lupa daa...
lagipun, diorang baru nak susun2, buka2 baju dari plastik.
Awal sangat Umiabi pergi shopping pagi tu..
kedai x ready lagi, hahaha...


Ni je, kotak pakaian Hafni.
Sikit je kan baju hafni, huhu..
separuh ada dalam bakul, xbasuh lagi.
kalau semua dalam ni, muat2 je la kotak ni.

selalu balik kg hjg minggu tu, angkat kotak ni je la balik.
semua baju ada dlm kotak ni.
tak ada yang tinggal kat umah.
skg dah skirt gantung, xda la bawa balik skirt.
hopefully xda le tetiba nak pergi kenduri, baju skirt Hafni kat rumah sini.
kalau tau ada kenduri, boleh ready awal2...


OK, pencetus kedua, Umi melantun2 rajin...
sebab Umi dah siapkan kotak pampers ni...
ramai yang share idea ni.
macam menarik je..
macam teringin je nak buat...

lama dok tangguh..
bila mai angin semangat nak kemas almari untuk Hafni, saya pun buat sekali la kotak ni.
dua hari baru siap.
hari pertama potong2 kotak dulu, cantum semua.
hari kedua baru balut.
balut pun pakai kain je, boleh guna glue gun, hehehe..
malas nak guna pembalut kertas. wallpaper tak ada stok.
2x dah pi sungai besar, kedai tu tak restock lagi daaa, huhuhuhu...


OK, selesai untuk almari baju Hafni.
almari ni pun ada dalam bilik tidur kami.
saya pusatkan pakaian dalam satu bilik.
saya pun dah biasakan diri mandi guna bilik air master bedroom.
sebelum ni suka dok mandi kat bilik air luar sebab bilik baju sebelah bilik air luar ni.
Hafni pun mandi sini juga, sebab skg pakaian-keperluan dia ada di sini.
cuma mainan je ada dalam bilik SOHO-playroom tu....

Bilik kedua yang digunakan sebagai bilik jemuran-pakaian, masih berfungsi yang sama.
belum ada katil lagi dalam bilik tu, so memang ampaian ada dalam tu lah..
Umi kennnn malassss nak keluarrrrrr rumahhhh, hey..........

Hafni syok sgt bila tengok baju2 dia tergantung ni...
bila buka pintu almari ni, suka dia jerit ..ju..ju [baju..baju...]
saya tanya, banyak ke baju Hafni tu? ..ju..nyakk [baju..banyak]
macam ni pun Hafni dah kata banyak
Hafni bersyukur la kan...
Solehahnya Hafni, amin....

selamat poket Abi tu, kekekeke...

1 comment:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)