Monday, 7 February 2011

D.I.Y 8 : Veil Nikah dan Resepsi

OK, untuk veil, Nabilah nak buat sendiri jugak, sebab kat pasaran mahal..
Yeke, mahal??? 
RM45-90.. Mahal x? 
Lebih mahal kalau kat Jakel, RM120 dan ke atas, huhuhu..
Bagi orang lain, harga ni ciput je kot...
Tapi bagi kami, agak tidak mampu. Nak pakai banyak kot
Nikah : Putih
Resepsi Kedah : Gold
Resepsi Selangor : Purple
Hui, gawat gak tu...
Pas2, plan2 nak yang panjang meluyut tu...
Wak kata, kalau kawen kat dewan, xpa la xkotor...hehehe
Saja ja wat gempaq.
Tapi nak labuh jugak la, cuma xmeleret kat tanah/lantai...
Boleh la kan, Wak?

Akhirnya, telah beli 2 helai kain lace yang difikirkan sesuai untuk dijadikan veil ni.
Atas budi bicara, family Sekinchan nak sewa pelamin dan hiasan di bilik pengantin.
Alang2 dah amek ni, masuk dalam pakej sekali untuk make-up, layah, crown dan keris.
Jadi yang perlu dibuat adalah untuk majlis di Kedah, Putih dan Gold.

Untuk gold, memandangkan ceq pakai gaun, nak jadi macam veil omputih sket, so kena jahit camni.
Wat jelujur dan jerut serapat mungkin.

Untuk ganti spiderweb idaman yang xdapat direalisasikan, saya mok gunting sket bunga2 yang ada pada kain itu.
Asalnya mok pakai cekak bunga ada bulu2 ayam sket, macam babydoll gitu.
Tapi xjupa cari lak.. Nak DIY, serabut lagi la jawabnya....
Xberdaya lagi dah memandangkan masa semakin suntuk.
Kena gunakan apa yang ada depan mata ja.
Akhirnya dapat idea nak buat macam ni..

OK, mulakan aktiviti menjahit dan menampal..
Dah siap dah satu!

Dah diap dah dua!!

Dah siap sudah tiga!!!

Jadi, my white and gold veils already done!
Yeyeh!
Lega sudaa, boleh masuk beg balik kampung.
Untuk yang nikah, sangat simple je.

Gambaran sebenar, kita tunggu waktu majlis.
Huahuahua...takutnyerrrr...=)

4 comments:

  1. salam...
    sy nk tny....
    awk xnk jual ke veil putih tuu???
    sy tgh cari veil putih ler...huhu

    ReplyDelete
  2. pliz do email me at farahmukhlisa@gmail.com

    ReplyDelete
  3. saya xdapat nak jual, sebb kawan2 terdekat dh booking nak pinjam, n sewa, =)

    ReplyDelete
  4. kak saya nak sewa raya haji nih bole?

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)