Tuesday, 6 March 2018

REVIEW: Pressure Cooker Ewant, yang lagi murah lagi berbaloi...

Assalamualaikum..

Sebelum ni, antara benda yang dalam wish list yang nak sangat beli adalah pressure cooker (PC)

Kalau diikutkan pengalaman hidup, maksudnya dari kecik la, seingat saya la, mak saya tak pernah ada PC..
Walaupun keluarga kami suka makan daging..
Saya pun tak pernah tahu ada periuk yang boleh lembutkan daging dengan cepat.. wallawei..


Sampai la dah kawen...
Baru nak kenal dengan PC ni..
Dah 3tahun kawen, baru nak belajaq guna..
Masa awal tu, macam takut ja tgk PC tu, sbb bunyi dia kuat kan..
Sebab masa tu Mertua ada PC yang masak atas dapur tu..
Periuk tu, kita kena pandai2 sendiri je nak masak berapa minit berapa lama...
Tu yang macam takut2 nak guna...😃

Bila zaman dah berubah, semua semakin mudah di hujung jari..
Baru la mula mengenal macam2 PC yang ada di pasaran.

Awalnya dengar tentang kehebatan Noxxa.
Masa pi kelas masak2 kat rumah kakak tu, saya tengok periuk yang saya ada pun boleh masak nasi Arab 😝
Yang penting tau resepi, guna beras basmathi untuk hasil yang baik..
Bukan periuk tu yang menjadikannya nasi Arab kan..

Lepas tu bila berjinak2 dengan Lazada, jumpa la PC jenama Philips
Masa tu macam dah conpem la nak beli Philips.
Harga mampu milik.
Warna pun cantik kaler gold.
Kapasiti pun besar 6L..
Tunggu duit ada ja.. masa tu..

Pastu PC dapur Mertua dah rosak, sebelum nak puasa tahun lepas, mak Mertua pulak terjebak dengan GoShop.😝
Kat GoShop, jenama Primada la Best seller..
Best Primada, sbb dpt 2inner pot.
Harga RM 499.

Macam tertarik pulak dengan Primada..😅
Teringat dengan Philips, saya pun survey la kalau beli extra inner pot brpa RM..
Harga sebiji inner RM 100++. So total nak dekat 500 jgk, bek beli Primada, siap dapat penutup utk extra inner pot tu, ye tak????


Sampai la masa dalam pantang haritu..
Ada masa celik2 ja, tengok shopee..
Masa tu baru jugak shopee buat shocking sale jam 9pg n 5ptg.
Asyik dok tgk yang tu je la...

Pastu teringat la pasal PC ni..
Dok baca review org kata semua PC fungsinya sama, kenapa perlu bayar lebih/mahal..
Beli yg biasa, murah2 pun, daging lembut mcm tu jgk..
Jadi pilihan di tgn masing2, sendiri yg bayaq kan..

Bila baca tu saya pun baru terfikir, ada betulnya ye..
kenapa nak beli yg mahal sgt, yg murah pun ada..
So lps survey2 tu, jumpa la jenama Riino, Russell Taylors dan Ewant..
Russell paling murah.
Riino ada basket deep frying.
Ewant dpt 2inner.

Sudaaa, mana satu nak pilih ni, banyak pulak nk kena fikir hahahaha 😏

Kalau tengok dr segi rupa, mcm Ewant lg best.
Warna menarik biru, merah n silver.


Pada masa dalam kepala otak dok fikir pasal PC, ada plak sale dalam shocking sale tu.
Berdebar2 kepala otak nk beli ke tak..
Penting tak penting?
Sekarang ke nanti2?
Ada lg ke sale nanti?
Tunggu sembang dgn enSuami.

Dia tya jenama apa tu, xpnh dgr..
Okay ke periuk nya, kang murah, xkualiti..
Kata haritu nak beli mcm mak (Primada)
Banyak pulak persoalan dia..
Saya pun jawab la satu2.
Last sekali, jawapan biasa dia bagi, ikut Sayang lah, nak beli, beli je la..

1 jam lebih gak la dok pikiaq..
Nasib tak ada yg berebut.
Kalau tak silap, 5 orang je yang beli masa tu termasuk saya.
Yang offer, kaler merah shj, kaler lain, harga tetap.

Merah la sesuai..
boleh matching dengan mixer dan periuk cookline yang ada tu..
sesuai dengan tema dapoq gitu...😍


Lepas 3 hari sampai la kot periuk yang diingini..
enSuami tengok alamat pengedar, la kat Klang Central ja..
dapat free flask, masa tu request nak kaler merah jugak, kekeke..
dia jawab dah habis stok..
tapi bila buka semua bungkusan, dapat kaler merah jugak, yeh!


Kecik je 1L air..
ok la atleast ada juga kat rumah, sebab dapat free
kalau nak beli, memang tak terbeli la..
Ok jgk ada kot bila urgent nak guna, xla kalut baru nk beli kan...


Macam biasa, kami anak beranak memang suka dapat hadiah dari posmen, kekeke..
dapat je, la la tu jugak nak buka..
ye la kang terlambat, susah nak claim plak nanti..
tapi just buka je la, tengok barang2 lengkap, tak ada kemek apa..
test kat plug, menyala semua, so bungkus balik masuk kotak..

Masa buka ni kat rumah mertua dalam pantang..
nak kena balik rumah sendiri, baru boleh mengetest..😝

Lepas dah simpan balik, baru teringat pasal sijil waranty..
yang mana satu ek..
dok korek2, tanya enSuami ada nampak tak..
saya pun snap la gambar ni hantar ke seller tanya pasal kad waranty...


Ini sahaja yang saya dapat masa buka kotak2 tu..
Buku resepi, buku manual, resit pembelian dan kad ucapan Thanks tu..
sekali MMX-MALL kata, yang biru tu kad waranty..
oo ye ke?
kalau tak silap saya MMX ni pengedar tunggal Ewant di Malaysia..
kalau beli dari nama lain selain MMX, maknanya beli dari reseller atau agen lah tu..

Lepas 2 minggu guna, teringat pasal group2 sharing kat FB..
kot le ada group untuk pengguna Ewant kan..
jumpa kat FB, diorang ada bagi link Telegram, so join Telegram je senang..
dapat notis direct terus ke handset..

Lepas join group tu, baru la terbuka sket minda..
tengok orang masak macam2 guna PC.
saya bulan pertama guna, semua masak pakai PC..

Cuba masak pulut, nasi goreng, nasi ayam, nasi lemak..
Masak telur rebus, rebus spageti..
Bihun goreng n megi goreng je tak jadi cantik mcm orang lain buat.
So masih guna cara tradisional je goreng kat kuali..😌


Yang syoknya pakai periuk Ewant ni, periuk nonstick nya ada lekuk..
dan disediakan alas loyang ni..
sebelum ni, terfikir la jgk, kat mana nak letak alas kukus ni?

Pastu baru teringat ada baca entri blogger tu cerita dia letak besi kaki untuk letak periuk tu dalam PC Philips nya..
bila ingat pasal ni, baru terfikir, agaknya lekuk kat periuk tu la kot tmpat letaknya..
bila dicuba, memang sah la itu kegunaanya, wakaka..😜


So, saya ikutlah cara blogger tu masak, bawah masak nasi, atas masak lauk..
dalam gambar tu saya main gaul2 ja sos lada hitam kat ayam tu..
bila makan enSuami kata mcm kenny rogers, hahaha..


Baru2 ni cuba masak nasi dagang pun best.
Masak nasi kat bawah, atas saya masak/kukus ikan ketul ni.
Selalu kalau saya lupa nk keluarkan lauk dari freezer, beku2 masukkan dalam mangkuk SS tu, masak sekali dgn nasi.
Lps nasi dah masak, baru keluarkan dan masak lauk tu kat dapur gas pula..
Selalunya buat mcm ni utk yg goreng2 minyak atau masakan berkuah lain..

Beza Ewant ni,
Button dia ada 3 peringkat; LESS |NORMAL|HIGH
Pastu ada button PRESSURE, nak tekan tak nak tekan pun xpe..
|
Baru2 ni enSuami suh buatkan sardin.
Dia jumpa chef Brian share resepi ikan sardin homemade guna pressure cooker.
Jadi, nak suh uji la Ewant ni.
Beria dia beli semua bahan2..

Saya pun buat la ikut resepi..
Tp resepi dia tulis tak lengkap, buat orang musykil ja..
Masa ni baru perasan, Ewant ni tak ada button fish.
So saya amek masa paling lama, dlm 45minit kot, tu pun tulangnya tak lembut atau hancur macam sardin tin tu..
Pressure tak kuat kot.
Setakat ni yang ni la yg saya perasan, tak tau la kalau saya salah guna ke..
Nanti saya akan cuba lagi, sbb macam best jgk, buat sardin sendiri, senang nak buat sardine roll, untuk sarapan...

Ok, nanti saya share koleksi resepi Ewant by Nabilahasyim 😘
Babai, assalamualaikum..

10 comments:

  1. Salam Nabilah, kebetulan sy pun mcm nabilah tu...sevey2 PC dan mmg 1st choice skrg is Ewant. Boleh ker nabilah email saya ke rosidah01@yahoo.com. Ada beberapa perkara nak tanya .. :)

    Harap sudi yer... hehe

    Pn Rosidah

    ReplyDelete
  2. Hi Nabila... bagaimana cara nak set timer kalau nak masak sup?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Maaf klu lambat reply.
      Ikut sup apa sis nak buat.
      Klu ayam, pilih button chicken, daging- button meat.
      Klu nk tumis dulu, tekan je button apa nak masak tadi sesiap, selalu Masa menumis, amek Masa 2mint je.
      Baki Masa yg Ada boleh sambung je tutup penutup, atau set semula klu rasa Tak cukup Masa utk masak.

      Satu lg, boleh tekan button pressure sekali setiap Kali selepas pilih button menu.

      Harap Membantu.
      Kalau Ada Tak paham, boleh wassap Saya 0193330382

      Delete
  3. Thanks review yg best ni. Sy tgh ushar PC yg ada stainless steel pot nak guna buat stok ayam utk baby. Jenuh plak masak atas dapur sampai 4-5 jam. Pastu kena selalu tengok. Ewant ni ada stainless steel pot kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yg stainless steel. Klu beli yg set Ada 2inner pot.

      Klu beli yg 1inner, dpt non-stick.

      Delete
  4. Satu lg nk tanya link group fb & telegram tu. Nak join jugak. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. FB EWANT PRESSURECOOKER & AIRFRYER MALAYSIA
      Telegram, EWANT pressure cooker
      IG, pressurecookerewant_malaysian

      Delete
  5. JOIN SUPPORT GROUP KAT FB :) ig pun ade...pressurecookerewant_malaysian

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)