Wednesday, 7 March 2018

D.I.Y : Rumah Kunci dari Jam Frame Gambar

Assalamualaikum..

Projek DIY, yang baru je siap hari Ahad lepas..
dah lama saya terfikir nak buat..
tapi belum ada kehendak yang kuat nak buat...

Sampai la rumah kunci yang sedia ada dok guna ni,
besi tempat sangkutnya dah loose..
letak kunci je, skrunya berpusing turun, menyebabkan kunci jatuh ke lantai..
kalau nasib tak baik, boleh jatuh kunci atas kaki sendiri, aishhhhh...


Ni ha rumah kuncinya..
betul2 ala2 rumah..
beli kat Billion Bangi masa awal2 masuk rumah berdua dengan enSuami..
dah lama pun nak masuk 6 tahun dah..
2012...

Hujung tahun 2012, saya dan enSuami ada ke Johor, Simpang Renggam.
pi tolong mengangkut barang2 mertua, sebab Abah dah pencen tahun tu..
on the way nak sampai tu kan jumpa bandar seramik tu..
jalan2 situ dulu, sebelum nak sampai rumah mertua, wakakaka..


Terbeli la plak jam dan ada macam frame gambar gitu...
harga elok lagi kat kotak..
seingat saya, saya ada minta kurang, antara 50-55-60 kalau tak silap...
bukan 79.90 la, mahai kot nak bayaq 79.90.
di kedai yang sama saya ada beli 2 biji pasu ala2 kayu bentuk petak, dengan loceng buluh (yang orang gantung bagi bunyi bila ada angin, apa nama rasmi tak tau, lupa wakaka) so boleh la minta kurang masa tu..


Ini rupa jam nya..
tapi sebenarnya, ada cermin kat depan tu..
masa saya buka kotak, perasan separuh skru yang ada, sudah dibuka..
ingat dulu pernah dah mula nak buat DIY ni..
tapi tergendala kot, Hafni kecik lagi masa tu..
sekarang dia dah besar, dia pulak boleh jaga adik, Umi boleh buat kerja..
Alhamdulillah kali ni siap terus, heee....


Lepas dah buka cermin, baru la nampak ada ruang nak letak penyangkut kunci tu..
Lap2 dulu, dah berhabuk sangat, 6 tahun la katakan..


nasib la bateri tak terpasang masa tu, walaupun bateri tu dah berkarat dalam kotak jam tu..
masa awal2 pasang bateri, macam slow jugak jamnya nak jalan..
tapi lama2 Alhamdulillah, tengok elok je dia berfungsi...


Untuk penyangkut kunci tu, saya guna sangkut langsir je, kahkahkah...
dah berkurun simpan...
ngam2 ada 6 biji..
yang panjang tu boleh letak 4, yang sebelah kiri, boleh letak 2...


Untuk kerja kali ni, macam biasa la, guna yang paling mudah..
pakai 3M doubletape ja untuk penyangkut tu...
cepat siap, tak ada nak skru2..
buat kerja sendiri2 je, yang senang je la kita boleh..
kalau tak dapat bertahan, terpaksa la skru akan datang..
buat masa ni macam elok je..
selalunya 3M tidak mengecewakan.. cewahhh


Siap dah pun, potong2 kejap je..
tak ada ukur, pandai2 adjust, tampal kiri kanan dulu, pastu baki ruang tengah tu, adjust je untuk 2 lagi penyangkut..


Haaaa, nampak tak double tapenya?
nasiblah frame tu kaler hitam jugak..
selamat den....
dapat siap kerja dengan cepat...
Alhamdulillah, terima kasih ya Allah, ada hikmahnya beli kaler hitam, huhuhu...


Rupa keseluruhan frame...
gambaq tak dan lagi nak tukaq...
nanti ada masa tukaq boh muka anak2 sendiri pula..
buat masa ni kita settle kerja DIY dulu...


Tak sangka selepas lama tersimpan baru nak berguna..
dari asalnya jam, frame gambar, kemudian jadi tempat sangkut kunci plak...
alang2 tu biaq pelbagai fungsi dan kegunaan...
suka sangat, pandai Nabilah Ahmad, hahaha..

Tempat sangkut jam frame ni, alhamdulillah boleh guna tempat skru yang sedia ada dari rumah kunci lama..
walaupun nampak ketepi sangat sampai ke frame pintu...
guna je la, selagi boleh...

Ingat nak belajar macam mana nak drill dinding..
geram plak fikir bila time2 macam ni nak guna dril, tapi tak reti, sedih sangat dengan diri sendiri...
harap ada kesempatan lepas ni, Amin...


Rumah kunci lama, jadi mainan Hafni pula..
dia minta nak main, bagi je la..
boleh rosak cepat sikit, senang ahti nak buang...

Di atas meja kopi tu la, cermin asal yang cover jam tadi..
saja letak2 sat kat atas meja kopi..
menambahkan elemen hiasan di situ..
ada makeover sket dalam rumah ni, terutamanya ruang tamu..
dah bosan dengan susunan lama...
lama sangat dah tak kemas rumah..
sejak sebelum pregnant, dah pregnant, bersalin, habis pantang, anak dah nak masuk 5 bulan...
bayangkan berapa lama tak kemas rumah, adoi....

InshaAllah, kalau sempat menulis, esok kita review...
baru la semangat sket rumah bersusunan baru, Alhamdulillah..


Kat rumah belum ada penapis air dan udara? Hubungi saya untuk order. Limited stock, tamat bulan Mac ni, termasuk free daftar RM265..

1 comment:

  1. tengok nih teringat pula masa study dulu kena buat kerja prokej tempat letak kunci masa subjek kemahiran hidup
    hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)