Tuesday, 23 February 2016

RESEPI : Lasagna Coklat

Assalamualaikum...

Sambungan makan besar Chinese New Year..
eh eh, macam kita pula yang sambut raya, ekk...

Bukan apa, adik2 ipar yang bekerja tu, semua cuti, semua ada di rumah..
kebetulan ada sorang yang sambut besday...
suka la nak buat makan2...

Di kesempatan ini la saya nak cuba satu resepi ni..
dah lama terliur nak buat...
baru2 ni ada beli cream cheese, jadi tibalah masanya untuk mencuba...


Hari yang sama saya pulun buat trifle..
masa ni juga la nak buat lasagna coklat ni...
memang lintang-pukang la dapur ni...
enSuami pun terpaksa diheret sekali ke dapur, wakakaka...

Awal tu, dia keluar belikan biskut oreo, tepung kastad dan santan kotak...
lepas dah beli, buli enSuami kisarkan biskut pula...
pastu penyekkan biskut dengan mentega cair..
pastu cairkan coklat lagi...
macam2 la kena...hahaha...

Resepi jumpa di blog kak AnaSuzana...
spesies dessert ni berlapis2 juga..
dah nama pun lasagna, haruslah berselang-seli, huahuahua...

Langkah 1 (Oreo)
2 bungkus biskut Oreo.
5 SB butter dicairkan [saya guna 4SB Planta]

Cara-Cara
Kisar biskut oreo bersama dengan krimnya sekali..
Kalau ada food processor boleh masuk terus dengan butter..
Kalau guna blender biasa, kisar kering saja.
Butter tu boleh dicairkan guna microwave [Menu Defrost, 1 minit saja]
Kalau tak ada microwave, boleh cairkan butter guna non-stick pan atas api dapur..
Kemudian tuang cairan butter ke biskut dan gaul rata...
Padatkan biskut tu di permukaan bekas yang hendak digunakan...

Langkah 2 (Puding Coklat Bersantan)
1/4 C tepung jagung
1/2 C gula kastor
Secubit garam
1 1/2 C Susu Segar
1 1/2 C Santan Kotak
200G dark chocolate
1 penutup penuh esen vanila
1 SB serbuk koko..

Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Masak secara double-boiled.
Sebaiknya gunakan whisker supaya bahan2 tidak berketul..
Bila adunan semakin menjadi likat, boleh tutup api, dan biarkan sejuk..
Likat macam susu pekat, tapi takkan membeku seperti puding/agar2...

Langkah 3 (Krim Keju)
250G cream cheese
2 SB susu segar
100G gula aising
300ML non-dairy whipping cream

Cara-cara
Dalam bekas mixer, putar cream cheese yang dibiarkan sejuk dalam suhu bilik sehingga lembut.
Kemudian masukkan gula dan susu segar, putar lagi sehingga sebati. Ketepikan.
Dalam bekas lain, putar whipping cream sehingga kental. Pastikan whipping cream baru dikeluarkan dari peti sejuk. Kental bermaksud, tidak tumpah, jika mangkuk diterbalikkan.
Kemudian adunan cream cheese tadi dituangkan ke dalam bekas whipping cream.
Guna spatula untuk kaup-balikkan kedua-dua adunan sehinga rata dan sebati.


Lapisan pertama, kita rata dan padat2kan bancuhan biskut bersama butter..
Kemudian ambil adunan keju, tuang ke atas lapisan biskut tadi...


Tuang separuh sahaja dari adunan keju tu...
Lepas keju, tuang pula puding coklat yang dimasak awal tadi..
sambil buat kerja lain, kacau2 puding ni supaya dia tak berketul..


Adunan coklat ni boleh tuang habis..
tinggal sikit je, dalam 2 SB untuk hiasan atas nanti..
tu pun kalau nak hias la..
kalau tak nak, boleh tuang habis..

Kemudian ambil lagi adunan cheese tadi dan tuang sehingga habis..
ratakan perlahan-lahan, sehingga menutupi permukaan puding coklat..


Akhir sekali boleh hiaskan dengan buah strawberry..
masa ni memang tak beli pun..
guna je nenas tin koktel tu...hahaha
saja2, tambah parutan coklat di atas..
kalau ada coklat cip, boleh guna coklat cip..lagi comel..


Lebihan puding coklat tadi, boleh masuk dalam piping bag untuk lorekkan di atas permukaan buah2an tadi..
corak ikut kreativiti korang...


Dapat la berlapis-lapis gini...
itu la asbab dipanggilnya lasagna kot..

Rasa puding coklatnya best sangat..
adik2 ipar kata macam makan chocolate indulgence secret recipe tu ha...
hari tu terlebih banyak simpan untuk hiasan tu, so meratah je coklat tu, nyummmm nyumm sorang2 kat dapur...
sapu pada roti pun sedap...
katanya macam coklat nutella tu..
lepas ni boleh la buat lagi puding tu, boleh ganti jem nutella, ngeh ngeh ngeh...

Selepas dah siap hias semua, simpan dalam peti sejuk dulu..
dalam sejam atau lebih baru sedap dimakan sejuk-sejuk...

Satu lagi bekas puding trifle juga, untuk bawa balik...


Menghabiskan buah-buahan koktel dan whipping cream...
bermanis-manisan lah kite di hari raya, kekeke...


Makan besar untuk raya dan besday...
Lepas ni nak cari dessert apa pula yang best ekk???

5 comments:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)