Friday, 3 January 2014

D.I.Y : Deko-deko Bilik Tidur Utama

Assalamualaikum.

Selepas warna-warna ditentukan, tempat mengecat pula disediakan...

Sambil2 orang2 siapkan kat bahagian dapur, saya pun buat keja jugak kat depan.

Bukan mudah ye nak buat line2 ni, lol...
Tengok orang buat mcm senang jer....
Lagi2 kalau senget garisannya.
ingat pegang tape tu selari dengan dinding, dah boleh dapat line yang lurus.
ropanya takkkk...


Tengoklah tu, berkepul2, salotape yang rosak...
Banyak kali tanggal sebab senget.

Masa dok pulun2 ni, salah seorang pekerja tu, namanya Teguh datang menjenguk sambil tanya saya sedang buat ape...

Alang2 dah tanya, saya pun bagitau la...
Ok tak, nak buat line macam ni...
Sebab nak cat belang2....

Diapun pi la amek alat magic dia tu...


Alat pengukur, pembaris hidraulik katanya.
Alang2 dia dok test sama ke tak, saya minta la dia buat garisan terus...
Dari awal, sampai habis lengkap kat bilik ni, lol...

Buat pasal je tanya2 tadi, kan dah menambah kerja..
Kesian Teguh, tapi dia OK je, rajin kerja..

Bantuan dari dia, telah memudahkan kerja saya.
Cepat siap dan lebih tepat.
Dia tolong buat garisan je, saya yang pasang salotape.

Oh ye, sepatutnya guna masking tape.
tapi tak sabar nak tunggu nak beli, guna salotape jernih ni je....


tapi hasilnya tak bagus.
Sebab boleh beri kesan pada cat lama.
Tarik salotape tu, cat lama turut tertanggal, rugi.
tambah 1 lagi keja kena beli cat putih baru, lol...


Asalnya, saya bercadang nak letak 3 biji frame sebagai hiasan kat feature wall ni...


Last2, nak cabar diri buat khat kufi ALLAH yang saya tunjuk dalam entri lepas...
So, kemungkinan hasilnya macam bawah ni...


Tapi nak jimat punya pasal, saya pilih kaler merah untuk dapur dan guna cat yang sama untuk khat ALLAH tadi....


Dah siap cat dinding, saya pun mula dengan khat plak.
Guna berus lukisan tu, kecik sket.
Awal2 tu comot la jugak.
Sebab guna kertas.
Kalau nak elok, kena cari jenis plastik.
Orang kata kat kedai hardware ada, plastik stencil ke pe...
Saya tak pi cari pun, lol....
Terus buat kat kertas A4.
First time try, entah jadi entah tidak.
Tak berani nak keluarkan modal.
Dapat beli cat ni pun, alhamdulillah....

enSuami dok uji arrr...
Jadi ke ni?
Sungguh ka ni?

Saya jawab, kalau tak lawa, double la balik dengan cat purple tu.
Cat lebihnye kan ado, ape nak takot.....


Kalau lawa, proceed lar untuk 4,5 tahun lagi.
Atau sampai dah cemuih tengok...
Tu pun kalau rajin nak cat lagi, huh.....

Kalau ada idea baru yang lebih gempaq, bolehlah tukar2...
Tapi nak cat tu yang jenuh tu....

Ruang tamu je tak da tema lagi..
Hitam kelabu dah ramai sangat dah, tema moden tu yang enSuami nak...

Saya lak nak kaler yang lain dari yang lain, lol...
Kaler ape ntah, masih tercari2, kekeke.......

13 comments:

  1. waaaaaaaa cantikkkk sgtttttt.......warna yg tenang dan khat tu pun menjadi..thumbs up!!! :)

    ReplyDelete
  2. Wow, awai fizah berBW,hehe..

    Alhamdulillah klu nmpk cantik, mekasih.. =)

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhhhhhhhhhh meletupssssss bilik!!! cantik sangat..kaler romantik betul..

    ReplyDelete
  4. Romantikkah?

    ingat nk feeling mcm princess tu, hihi..

    mekasih =)

    ReplyDelete
  5. cantek warna nya..
    letak kufi kat hiasan dinding bertambah la cantek

    ReplyDelete
  6. cantikkkkkkkkkkkk khatttt tuuuu..minattt sgttt

    ReplyDelete
  7. Cik Hani, mekasih.. =)

    Sue, try la buat. sue lagi xpert mengecat... mekasih.. =)

    ReplyDelete
  8. nabila. Thanks sebab jenguk blog saya.


    Flower fan tu saya hias kat tabir photobooth untuk wedding saya dulu.

    Ce try tengok link bawah ni untuk idea.

    http://puapoo.blogspot.com/2013/03/cerita-kawen-fan-flower-for-photobooth.html

    ReplyDelete
  9. tak terfikir pun nk wat cat belamg gtu....nice...nk ikutla...hehe..

    ReplyDelete
  10. wahh..cantikkk idea warna macam tu. saya pun suka. Moga nanti dapatlah saya merasa hias rumah sendiri.
    Bila2 free bolehlah melawat blog saya ni ye.
    www.vitamin4mama.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. kreatifnya...menariklah info tu..kalu ada kelapangan modal saya pun boleh ikut sikit sebanyak idea tu..thanks admin..

    ReplyDelete
  12. cantiknye,sis bole x sy nk dptkan soft copy dlm excel tu.. lindarazak@gmail.com

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)