Monday, 21 October 2013

Entahlah, xtau apa nak cerita....


Assalamualaikum...

Nabilah ahmad masih tak ada apa2 perkembangan...
hafni mungkin bertambah berat...

Hari raya tak ke mana2, sebab malam raya, saya demam panas tiba2...
esok tu dok rumah juga la..
Family pun tak ke mana2 juga, sebab Abah ada buat korban kat surau, jadi masa dah habis untuk melapah daging...

Petang semalam, jalan2 ziarah ke Sg Samak.
Atuk saudara...
sempat dia mengurut kat Hafni..
katanya leher Hafni terkehel, sebab tu dia sakit n nangis teruk2..
terjaga je terus nangis kuat2....
tidur pun tak lama selalu terkejut2...

jeles dgn kwn2 lain join contest.
saya xdpt join la nmpknya..
masih baru dlm dunia keibuan...
xda apa2 yg boleh dikongsi...
*nangis*

esok insyaAllah nak try dok umh sendiri dengan Hafni berdua...
enSuami dah mula mengangkut barang hari ini..
nak pindah hari ini xsempat, pospon esok...

entah la menang tgn ke tak..
mana nak masak, mna nak dukung, mana nak susu, nak sidai baju lagi di ampaian...

teringin sgt nak babywearing..
DIY sling baby.
- kalau terpaksa...
tapi kena tggu leher bby dh ckup kuat dlu, emmm
kalau tak, letak ats tilam, dlm katil atau beli buaian...

nak tinggal sekejap untuk ke toilet n solat yg paling mencabar...
kalau la saya superumi, dukung jgk la anak walau semasa solat, ALLAH!

untuk yang terakhir, ada perkongsian untu ibu moden!

Antara perkara yang menyebabkan fizikal dan mental bayi lambat berkembang adalah :

Membedung bayi
Memakaikan sarung tangan dan sarung kaki kepada bayi
Menidurkan bayi dalam keadaan telentang
Meletakkan bayi di dalam buaian
Menggunakan walker pada bayi

Nak tau lebih lanjut kenapa dan bagaimana? Bagaimana pula mahu meningkatkan potensi bayi dari segi fizikal, mental dan emosi? Join parenting course di Institut Nury 

p/s : ni bukan promosi tapi galakan untuk menuntut ilmu keibu bapaan..hehe 



Ada kebenarannya? Jom cuba dulu, baru tau....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)