Wednesday, 29 March 2017

BENANG DAN JARUM: Kain Skirt Pola Gigi Buaya dan Baju Princess Hafni

Assalamualaikum....

Dah lama tak cerita pasal jahit-menjahit ni..
tak selalu pun menjahit..
bila ada kehendak membuak-buak tu, baru la mesin tu nak berfungsi, hehehe...

Tahun lepas, macam dah lama ceritanya, hahaha...
Sebab ada 2 kenduri adik lelaki saya bertunang dan adik ipar nak kawen...
Jadilah asbab yang penting nak menjahit...

Ada sorang adik ipar tu sponsor baju untuk bridemaids..
tak bridemaids sangat la, just untuk kami yang perempuan ni...
Mak mertua, tak termasuk, hehehe...

Beli baju sahaja..
baju ala-ala Saloma gitu..
yang kembang di bahagian bawah baju dan hujung tangan..
masa tu, kalau ikut enSuami, suh beli skirt yang siap je la kan...

Entah macam mana, saya terjumpa pasal kain gigi buaya tu..
sebenarnya sebelum ni dah pernah tengok...
cuma entah, kalau belum terasa teringin nak buat..
macam-macam dikomplennya dalam hati...
babpe nak gigi buaya ni... lawa sangat ka.. apa beza dengan kain/skirt biasa.. gitu persoalannya???? 

Kalau dah tak nak...
bila mai angin dia nak mencuba tu,
haa, tak kira la gigi buaya ka, sisik ikan ka....
susah ka, banyak kain ka, harus nak buat jugakkk, hahaha...

So lepas dah study, ciri-ciri kain yang sesuai, saya pun rasa nak cari kain macam batik tu..
dari 2 tahun lepas lagi nak kain ala2 batik songket Sarawak tu...
ingat nak kena beli online dah...
sekali jumpa kat kedai YangYang je..
murah pulak tu, RM15.90 je...
boleh la dengan standard saya yang murah2 je...
janji nampak cantik....

Sebelum nak gunting apa2, pola haruslah ada..
first time plak tu buat...
harus la kena ada sampel, kalau tak susah gak nak faham...
Polanya saya rujuk dari FB JahitkuCantikYanCotton ..
Banyak pola dia yang saya ikut, senang sikit faham..
macam dia ajar orang dari zero knowledge atau amatur gitu...

Sambil tengok laptop kat dapur, melukis pun kat lantai dapur je, huhu


3 helai surat khabar saya cantum..
malas nak membeli kertas minyak...
secara asasnya, lukis skirt pola A-cut je...
pastu bahagi 2 kain tu dan bagi ruang dalam 4 inci untuk zig-zag kan pola...
tak leh besaq sangat zig-zag ni, takut tak cukup kain...
kalau beli kain 2meter macam batik tu, tak cukup sangat...
lebih-lebih lagi corak berkaki...
kena pandai2 adjust kain tu...

Lepas dah puas hati, boleh gunting pola tu...


Bila dah gunting pola, letak atas kain, baru faham kegunaan zig-zag tu...
banyak juga yang saya adjust..
kat bontot tu, pi buat besaq sangat, bila dah siap jahit, tak cantik pula jadinya..
jadi banyak juga yang saya gunting buang kain...
masa buat pola, tak ikut betul2 cakap cikgu... [mentakut ketat, tapi luas besar sgt, tak cantik pulak kejadiannya]


Jadilah macam ni selepas digunting kain...
saya buat 6keping je...
mulanya nak buat zip tepi...
pastu rasa malas ya amat...
so guna getah je semua...
Lemah la saya kalau zip kat kain ni...

Tu yang tiap2 tahun buat baju raya, maxi dresssssss je memanjang...
malas nak jahit kain, hahaha....


Masa ni baru je siap jahit...
amek gambar jap, tunjuk kat SILs, kata dah ada dah kain untuk baju bridemaids, hehehe...

Masa balik Kedah, hujung bulan 11 tu,
dah sempat melaram dengan kain ni, tapi pakai dengan blaus lain, kebetulan pink juga..
pi jalan2 kat Tanjung Dawai nak beli ikan bilis..
dengar cerita ada mee udang banjir sedap..
singgah pekena jugak la, dah sampai kan, hihi...


Tak jelas sangat pulak...
saya buat tak ketat kot..
tapi bila jalan, terasa lain sikit la, terasa la gigi buayanya tu, hahaha...

Lepas dah cuba kain gigi buaya..
cuba plak baju kurung moden..
yang orang cakap kurung Erin Malik tu...
lepas dah buat pola, dah jahit, baru saya perasan...


Alaaaa, macam baju yang saya pernah buat dulu2 je...
apa la susah2 buat banyak pieces...
saya punya baju lagi senang, just kembangkan je dari pinggang sampai hujung baju...
cantik juga hasilnya...
nak beralun tak beralun, pemilihan kain tu penting, macam cotton dan lycra/denim..
dapat la beralun, hek eleh....


Baju ni pun siap sebelum balik Kedah..
nak pakai masa rombongan pertunangan adik kat Penang, hehehe..
nasib sempat siap, sepasang dengan Hafni..
enSuami recycle je baju raya dia 2 tahun lepas, huhu...



Masa ni, Hafni suka sangat dengan kakak cantik ni...
Kakak Orange dia panggil...hahaha
tak nak berganjak dari pelamin tu...
banyak gila gambarnya dengan tunang adik ni...
dah tak tau nak pujuk camna, bagi ruang kat orang lain nak bergambar...
merasa la saya duduk amek gambar sekali, kalau tak...
tak ada juga gambar muka saya ni...
malu la nak interprem... kita tak cantek...iskkkkk....

Untuk baju princess Hafni pula..
saya memang nak try buat ala2 frozen tu untuk jadi flower girl masa kenduri adik ipar..
asyik tak sempat nak cari kain....

Ada adik2 ipar tunjuk gambar baju princess yang dijual di kedai...


Yang kedai jual, mesti la cantik kan....
Bila tengok baju contoh ni, saya terfikir sesuatu....

Emmm, selepas digodek2, jumpala kain lace baju kawen saya dulu...
yang lebihan je... yang baju kawen tu ada lagi, hihi..

Pola dari FB juga...
tapi tak ingat pula FB sape...
masa tu memang jumpa contoh dia guna lace macam saya buat ni...
tapi asasnya macam ni, boleh tengok FB JahitkuCantik juga...
Step2 tak ada...
saya cuba jaya je.. kain pun agak terhad...
entah jadi entah tidak, tak ambil gambar pun...

Hasilnya.....


Ha, tudia, budak baru mangkit tidoq..
siap je terus nak pakai...
siang-malam pakai baju princess tak nak buka..
dah mandi pun pakai balik..adeh...

Terpaksa sembunyikan dulu, 2 minggu sebelum kenduri..
mau lunyai baju ni sebelum kenduri, huhu....
Haaa, nampak tak bersepah kat belakang tu,
mencari harta karun tersimpan selama 5 tahun lepas, hahaha...
muat juga buat baju Hafni...


Nak pi sekolah pun, nak pakai baju princess...
adoi, anak oi, orang lain elok je pakai unifom, kita sorang nak jadi princess kat sekolah..emm
kalau tengok keadaan sekarang ni, dah berbulu2 je lacenya...
Umi hentam je basuh dengan mesin, apa lagi....iskkkk...



#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

4 comments:

  1. untungnya pandai jahit. comel nya baju princess.
    sy masa kecil2 dulu mak tukang jahit..selalu dpt pakai baju pelik2.. haha..

    ReplyDelete
  2. wahhh cantikk..pandai nya buat,..ekekek

    ReplyDelete
  3. wah cantiknya baju... nnti nak buat untuk anak la..kita pun ada kain songket mcm tu org bagi..tapi berjahit juga.. bila lah nak dtg mood menjahit...semua mood dah berterabur..hehe

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)