Wednesday, 20 May 2015

D.I.Y : Poster Hiasan di Ruang SOHO

Assalamualaikum...

Dah lama, meja jahit saya terbiar, tak terurus...
nak dekat sebulan juga kot, kali terakhir menjahit...
dan bertambah haru-biru masa DIY kabinet dapur Hafni 2 minggu lepas...

Beberapa kali juga perubahan yang berlaku di meja jahit ni..
terutama sekali bahagian storan..
rasanya sekali je saya kongsi tentang susun atur di ruang ni..
dari frame merah, saya tukar ke palang2 ni..
sebelum ni, semua gantung, guna S-hook.
pastu, bla bla bla....
lain kali la cerita....pasal susun atur ni, sebab tak sempurna lagi di mata saya...

Yang penting, hari ni nak cerita pasal DIY terbaru ni, heee...
baru siap petang semalam..

Ya, ini dia...
nak deko sikit kat ruang ni...
bagi naik seri sikit..
sambil memberi motivasi pada diri..
untuk lebih bersemangat dan lebih positif, yeah!


DIY kali ni, memang zero cost!
haaaa, guna semua bahan2 yang ada depan mata dan dalam rumah ni je....
kotak frame tu, saya guna kotak jam Romantika yang saya beli dulu tu..


Kotak2 ni saya simpan tau, macam best je kotak ni..
kot le boleh buat DIY apa2...
dan akhirnya, kali ni menjadi lah kegunaannya..
kalau ikutkan ruang tu, muat je nak sumbat 3 frame terus..
tapi sebab, saya baru guna 2 jam, satu lagi masih tersimpan [malas nak panjat kabinet nak amek]
jadi guna 2 je lah dulu...


Mulanya nak ambil kata2 Fikir positif, rasa positif, beri positif, dapat positif...
bila google, jumpa kata2 ni pula...
kalau pilih kata2 ni, nampak lebih menyeluruh maksudnya..


Saya memang perlukan treatment positif macam ni, huahuahua..
sebab sikap negatif dan prejudis ni sangat kritikal dalam diri ini, huhuhu...
harap2, saya boleh selalu mengingatkan diri saya setiap hari...
Aminnn, inShaAllah...


Keep calm ni pun, kebetulan jumpa masa google tu, hehehe...
selama ni, dok tengok kat FB n internet org dok guna KEEP CALM, keep calm, keep calm...
entah apa-apa je...
tak sangka pula, dalam bab sewing pun ada KEEP CALM..
ada KC and SEW ON, tapi saya terpilih LOVE SEWING pula, hehehe...


DIY ni, saya cetak macam buat stencil Allah dulu...
cetak dalam 4 helai kertas A4...
sebab frame ni, bersaiz 35cmx35cm..
nampak la juga kesan cantuman tu kan...
kalau jauh sikit, kira OK la, samar2 gitu...
dah nama pun cantum...
kemudian balut dengan plastik balut buku untuk lebih tahan lama...hee [terjumpa dalam kotak barang2 purba zaman bujang, wakakaka]



Mulanya kosong je untuk KEEP CALM ni..
pastu macam best je nak tambah deko2 sikit, tapi tak tahu nak letak apa...
tengok2 idea, ada orang buat border dengan butang2 baju...
saya pun dok cari la frame border butang...
tetiba TING!

Ehhh, butang baju kan ada banyak dalam laci...
macam best je, guna butang real..
lagi pun, butang yang ada tu, butang terbuang, butang terpakai...
sama, tapi tak cukup korum...memang tak boleh nak guna untuk baju baru pun..
daripada terbiar menyemak dalam laci, moh le kite menggunakannya dak...


Susun2 dulu ikut sama jenis...
supaya nanti nak susun tak terambil butang yang sama kan...
try test susun kat frame..
tapi tak lama tersusun tu, Hafni main, habisssss... T_T


Lepas tu, apa lagi susun ikut dan je...
nak buat double pun tak boleh...
sebab ada sikit je...
butang2 ni, memang dari baju kemeja..
so tak ada la colorful macam orang buat deko2 tu...
semua kaler putih n jernih, tu pun dah naik kuning ter..
guna apa yang ada je...
tak nak keluarkan kos, nak jimat, heee


Keep Calm and Love Sewing :)
Hiduplah penuh ikhlas dan banyakkan kasih sayang untuk diri kita dan orang lain..
Buang semua perasaan negatif dan jangan sekali-kali fikir negatif tentang sesiapa..

Mendalam maksudnya...
Semoga bermanfaat :)
WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

8 comments:

  1. creativenye sis... sy masih tak tau guan stencile tu..mana nak dptkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, mekasih.
      Stencil tu guna mic. Excel je.
      Design sendiri, print kt umh :)

      Delete
  2. ruamg menjahit saya masih tak deko lagi..terbiar lagi macam tu

    ReplyDelete
  3. amboi..cantiknya...rajinla orang tu..asyik post pasal diy je nie..hihihi..
    duduk rumah pun boleh jadi kreatifkan..kite je nie yang dah kekurangan idea..hehehe

    ReplyDelete
  4. idea yang menarik. daripada membazir beli frame kat kedai baik kita buat sendiri kan.. jimat belanja..

    ReplyDelete
  5. cantik2 semuanya..rajinnye..hasil tangan sendiri memang puas hati..

    ReplyDelete
  6. Seronok baa entry sis.. Keep up the good work..

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)