Monday, 12 May 2014

SOHO : Ruang dan Meja jahit yang siap buat masa ni...

Assalamualaikum....
Dah lama orang lain dah siap meja SOHO mereka.
dah siap kongsi kat blog Cabaran Susun Atur Sioca.
Saya di hujung bulan tamat bulan cabaran, baru nak siap pasang lantai kayu.
nak siap ruang menjahit, lagi la tak dapat nak kejar masa tu...

Masalah pertama untuk kebelakangan ni, signal porta Celcom Wifi yang saya guna tak ada di kawasan rumah kami.
kalau balik Tanjong Karang, boleh pulak guna.
tapi kat tanjong dah ada Streamyx, apa barang lagi pakai porta, heeee
masalah kedua, sejak ada grup KSSA tu, asyik menghadap tu je..
tu yang mood blogging ke laut tu...
tapi nak kata dok share gambar kat grup tu pun, tak juga..
malu nak tunjuk, kita nye besa2 je..
syok tengok yang orang jek, cantik2......
OK, ni ruang SOHO saya buat masa ni.
dalam bilik ni ada sedikit ruang kecil ke dalam kat dinding ni, apa nama ruang macam ni ntah, lupa daa namanya.
bagus juga ada ruang kecil ni.
sekurang2nya saya dapat hadkan penggunaan ruang untuk kerja2 menjahit, menggunting dan sebagainya.
pengkhususan tu penting, supaya nampak lebih terurus.

Ni la saya cakap dah tutup kedai.
dah siap sarung mesin2 tu.
xmau dah menjahit buat masa ni.
sejak meja ni siap, punya la berkobar2 nak menjahit.
alhamdulillah semangat nak menjahit datang dapatlah siapkan 1 maxidress, 1 kurung moden [kdua2nya ada nursing part], 2 helai skirt, 1 palazzo dan tranform shawl kepada tudung segera.

Lepas tu terus kemas2 semua, dan tutup kedai.
dah nak termuntah dah tengok kain hari2, kekeke...

Saya memang perangai camni la...
bila angin ribut nak buat baju mai, saya pulun siapkan hari tu jugak.
atau paling lama dalam 2-3 hari.
sebab tu la, nak jugak2 beli mesin jahit tepi.
sebab nak cepat.
kalau angin nak menjahit dah hilang, alamatnya tak siap2 la baju yang nak dibuat tu, heee...


OK, mesin jahit kesayangan.
kedua2nya harga RM1200.
mesin jahit biasa tu bayar 3kali kat kedai.
yang jahit tepi tu, saya beli dengan kenalan, dia kerja dengan SINGER, so boleh dapat harga kilang, Yehhhhh, syokkkk...


Kat bahagian dinding, saya penuhkan dengan penstoran barang2.
senang nak tengok, cari, nak ambil, simpan kembali.
setakat ni bukan untuk menjahit sahaja, selotape pun saya letak sini sebab senang sikit nanti nak guna, mudah juga untuk enSuami nak guna apa2 barang yang berkaitan.


Hajat di hati nak guna 'pegboard'
tapi belum tanya2 lagi kat kedai hardware @ papan yang ada jual benda tu.
harga pun tak tau mahal ke murah.
setakat ni guna je la apa yang ada dan mampu.
saya DIY sendiri guna paip wiring dan paip air.
ada lebihan semasa renovation dulu tu...
asalnya nak cat, atau pun nak balut dngan kain, tapi nak cepat siap punya pasal, pasang je terus.
mulanya nak tengok2, test2 je dulu.
dah tu, sampai ke sudah dok macam tu lah, tak buat dengan plan asal...
sekarang dah tutup kedai, tak tau la bila nak buatnye....


Yang sebelah kiri ni, saya DIY juga tempat letak benang tu.
guna frame jam dinding yang dah rosak.
senang, dah siap ada lubang untuk digantung.
yang paling kiri, botol mineral, recycle buat letak zip.
dalam botol tu, ada stok gam untuk glue gun, dan pembaris untuk mengukur kain dan pola.


Yang sebelah bawah, bahagian wayar2 dan plug, saya guna kotak DIY yang saya buat dulu.
Yang atas kotak tu, pedal kaki untuk mesin jahit biasa.


Yang msin jahit tepi, saya sorok tepi storage box ni...
Dalam storage box, ada stok2 kain dan span macam dalam cerita DIY storan kain yang lepas.


Yang sebelah tepi ni, semak sikit.
dalam plastik merah tu, plastik sampah sebenarnya.
belum beli lagi tong sampah.
yang belakang2 tu ada timbunan kotak kasut dan barang2 terpakai yang menunggu masa untuk dikitar semula.
belum ada masa lagi nak makeover benda alah tu.


Kalau tadi nampak wayar hitam yang panjang jauh tu, sebenarnya wayar printer ni la.
saya cadang kat enSuami, letak printer kat sini juga, pusatkan semua kerja2 di satu tempat.

Aii tak tau nak kata la keadaan bila enSuami dok print minit mesyuarat ke, kertas kerja ke, jadual pembelajaran ke...
kertas yang rosak tu tak larat nak kira.
saya pun tak tau la apa masalah dia, kalau print je, ada je yang salah dan rosak.
sampai boleh habis kertas 1 rim dalam masa 2bulan saje.....
sape la tak mengamuk, dah la saya ni jenis penjimat dan kedekut, kekeke...
memang geram la tengok benda yang sia2 ni....


Ini keadaan apabila kemas padat2, kalau tidak digunakan.
kerusi, saya guna kerusi meja makan je buat masa ni.
lapik dengan bantal duduk, kat belakang, letak bantal juga.
asal beli untuk keta, tapi guna kat seat driver je, satu lagi pasang kat kerusi ni...

Teringin juga nak beli kerusi macam opis tu.
memandangkan meja kerja enSuami belum ada, kerusi pun tak dapat la nak beli.
nasib baik kaler matching je.
kalau ikutkan semua perabot yang kami beli kaler gelap2 macam ni, brown-black ke...
sejak kebelakangan ni je, dia baru lulus barang2 kaler putih, atau kaler original kayu [cerah]
macam kaler lantai kayu bilik ini..
penangan IKEA dan KOREA mari, hehehe............

Kat belakang mesin jahit tu ada beberapa bekas yang saya guna buat letak barang termasuk alat tulis.
Ada pen, pensil, pemadam, pembaris, gam, stapler, pisau, screwdriver pun ado, hehe...
Getah kain tu, setakat ni, letak macam tu je.
3 laci meja yang ada tu dah penuh dengan barang2.
Laci pertama je letak barang2 yang berkaitan jahitan.
yang dua lagi peribadi.


Marker warna-warni...
Berus cat ni, saya guna buat sapu habuk kat mesin jahit n laptop.
walaupun setiap mesin, dapat berus free, tapi kecik sangat, tak puas, lambat hahaha...


Sekarang ni, saya dah tolak mesin jahit rapat ke belakang.
Laptop pula ambil tempat.
nak kejar due nak hantar buku.
saya nak pulun taip habiskan satu buku sebelum cuti sekolah mula.
lepas ni nak buat kerja lain pula...

Minta2 la sempat siapkan, doakan saya ye........

 

7 comments:

  1. alaaa..napa taknak share kat group kssa tu....idea besh..susun atur kemas dan cantik...suka laaaa...share cepat [buat muka garang ni] :)

    ReplyDelete
  2. wahhh ada ruang menjahit...huhu. bila nk terer menjahit ni..uhuksss

    ReplyDelete
  3. Bestnya dah siap. Kita punya masih lagi macam tu....

    ReplyDelete
  4. Puan Nabilah, rajin bebenor hang ni. Lama tak menggodek blog hang. jom jalan ke blog baru kami. natrahmohamed.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. WAH...Pandai DIY juga ye...SAYA SUKAAAA..

    ReplyDelete
  6. hi sis...maaf menggangu...camne nak contact beli set mesin jahit 2 tue...berminat lah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena beli kat kedai Singer je..
      Kt kedai singer boleh byr 3x dgn harga tetap.

      *pakcik yg sy beli tu dh pencen. Lgpun sy dh xtggal kt c2, n xada no fon dia. Maaf ye.

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)