Saturday, 28 December 2013

D.I.Y : Set Cadar Tilam Bayi


Sebelum bersalin dulu, saya sempat la siapkan sarung tilam sendiri untuk set tilam anak saya.


Dulu saya tunjuk ada beli katil baby kan...

Pastu sebulan lagi nak bersalin, baru nak beli tilam kekabu tu.
Dalam set tu ada tilam, satu bantal, dan 2 bantal bulat [bantal peluk]

Lepas tu kebetulan pergi ke Nilai 3 sekali lagi, saya beli kain cotton untuk buat sarung tilam tu.
Dapat beli design yang macam ni...

Design macam ni je yang sesuai untuk baby, anak2...
Yang lain2 banyak pemandangan dan jenis berkaki.
Sangat tak sesuai la, sebab saya pun first time nak buat ni..
Tak pandai nak potong kain lagi.
Kalau corak semak macam ni, senang la nak potong ikut mana pun, jadi camtu jugak kan, ehhe..

Pastu dolu2, saya penah belikan set tilam yang sama untuk kakak saya.
Pastu dia xnak bantal peluk yang bulat tu...
Katanya, orang dah tak pakai bantal camtu, xleh nak guna.
Kadang macam jadi hiasan je plak...

So saya ada extra 2 bantal peluk.
Lepas tu saya terpikir nak buat bantal zaman sekarang yang orang guna.
Jenis leper panjang tu.
Jadi saya makeover la bantal peluk yang extra tu...


Satu, saya buat bantal karipap.
Amek saiz sama dengan bantal tidur yang ada tu...


Saya guna kain lebih dari projek DIY aksesori dapur saya dulu tu.


Selesai satu bantal karipap.
Oops, xberapa nak jadi karipap sangat la...

Bila dah bersarung, ini la rupanya... tadaa!

Comel tak saya? kata bear tu, 

Lepas tu, extra kekabu, saya buat bantal leper plak....


Jadi la macam ni...
Siap dua bantal leper panjang...

Untuk bantal tidur, saya buat 2 helai sarung.


Satu lagi bantal, Mak mertua bagi...
Yang lama2, kekabunya dah lembut.
Yang baru ni membonjol lagi, xsesuai untuk kepala baby yang lembut lagi.

 Lepas dah selesai untuk bantal, tiba la masa paling rumit untuk sarung ke cadar ye yang sesuai untuk panggil ni?
Sarung tilam, mesti macam sarung bantal kan..
Sebelum ni, saya penah buat macam sarung tu.
Maknanya tilam dilitupi sepenuhnya dengan kain, macam sarung bantal.

Tapi kali ni saya nak buat cadar macam katil orang dewasa la...
Maksudnya, kat sebelah atas je dia cover.
Tepi bucu tilam, ada getah untuk maintain kekemasan..

FIrst time ni nak buat.
Saya ikut daya imaginasi je nak potong kain ni..
Hentam saja la labu, hehe

Awalnya bila siap, longgar la jugak sebab saya buat besar sangat.
nasib baik tak jahit getah lagi, kalau tak lotih den nak tetas semula jahitan.
Tu la kalu amatur camni, kena try n error la sampai berjaya!

Jahit, try, adjuz lagi.
Sampai 3 kali saya gunting kain nak adjuz keempat2 bucunya...
Akhirnya selamat siap sampai pasang getah...
Getah pun pakai getah pinggang untuk kain tu.
Haritu dah beli segulung, dok banyak lagi, guna mana yang ada la...


Siap untuk 4 penjuru.
Pasang terus kat tilam...
Caya lah, saya berjaya!
Cewah puji diri sendiri lak....
Besa la motivasi diri sendiri sangat tinggi!
Alhamdulillah, bijak sangat..

  

Projek seterusnya, nak wat huruf2 plak..
Apa yang huruf2 tuh?

Heee, nak tulis nama...
Guna kain felt, gunting bentuk huruf dan jahit tampal hias pada sarung..
Untuk bantal peluk, memandangkan saya malas nak pasang zip, saya buat cara shortcut la..
Idea yang saya dapat, buat macam bentuk cokelat, atau gula2...
Hujungnya untuk ketat, saya guna benang getah.
Jahit banyak line untuk bagi dia kemas ketat..
 

Untuk bantal peluk ni, saya buat Sayang Umi, Sayang Abi.
Kena jahit huruf2 tu terlebih dahulu.
Siap huruf, baru bentukkan jahit, menjadi sarung bantal.

Sebelum bersalin, saya dah siapkan..
Selamat simpan dalam plastik, sebab katil belum pasang lagi pada masa tu...

 

Kalau semua perasan, bantal leper je belum bersarung.
Yes, saya ada projek lagi untuk bantal tu.

Cadangnya bantal leper tu untuk buat nama anak saya.
Sebelum bersalin dulu, mana la nak tau, anak nak nama apa kan..
Walaupun dah ada nama yang berkenan, tapi masih dalam perbincangan.

Nasib baik tak buat sesiap haritu..
Sebab ada perubahan pada nama anak..
Yang kekal nama HAFNI sahaja..
AZZAHRAH tu dapat ilham kemudian.
Lagi dua hari nak daftar, baru conpem nama..

Tapi yang tu belum jahit jadi sarung bantal lagi.
nama semua dah siap tampal kat kain tu.
Sebab kain ni tertinggal kat rumah mertua, jadi tak jahit2 lagi.
Masa pun tak ada nak jahit.
Nak jahit, nak jahit, tak jahit2 jugak...
Bila entah nak siap, anak dah 3 bulan dah....

~Umi, bila nak siap bantal peluk Hafni ni? [siap penumbuk lagi untuk Umi] huhu~

* Dah lama tersimpan draft. publish gak la walaupun tak lengkap sepenuhnya. esok2 ada masa buat lagi.

6 comments:

  1. comelnya..suka tengok.
    tang sarung tilam tu memang minat nak jahit.. Bantal bulat yang leper tu memang trend

    ReplyDelete
  2. Tu la, sbb trend tu yg nk wat jgk, wpun tak teror mcm org lain buat..

    Cik hani pun boleh jahit sendri cadar tilam utk bby nanti, tmpt mjahit comel lote, mesti bsemangat nak jahit, hihi.

    ReplyDelete
  3. Amboi rajinnya dia.. Sy pun tgh projek menjait set comforter baby kak ipar ni.. Bila ntah nk siap baby nk kluar ujung bulan 1 dh hihi

    ReplyDelete
  4. Oohh, Yuyuy pun tgh menjahit set tidur baby ye...
    chyok, chayok!
    cepat2 siap, baru semangat nak sambut baby baru...hihi

    semoga sempat siapkan sebelum kakak ipar bersalin ye, Amin..

    ReplyDelete
  5. jeles dgn org pandai menjahit...hee

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)