Sunday, 29 December 2013

D.I.Y : Penyangkut baju kecik-kecik, kekeke


Assalamualaikum...
hey hey DIY lagi...
benda merapu2 serah kat ceq la, hihi....

Saja syok2 mencabar diri.
Sekreatip mana boleh pikiaq, menggunakan barang terpakai, boleh berjimat dan menepati citarasa.

Masa mula2 menetap umah ni, nak jemur baju, guna ampaian lama.
Walaupun ada ampaian baru di luar rumah.
Sebab malas nak keluar.
Lagipun, basuh baju sikit2 je.
Dah pakai mesin oto, cepat je la kering, bukan macam zaman cinderella dolu2...
Sekarang, kena kipas pun boleh kering kannn?

Bila ada baju kecik2 si baby ni, macam susah lak nak guna hanger sidai satu2...
Saya pun teringat dengan idea yang pernah terfikir sebelum ini.
Dari dulu lagi nak buat mende ni, sampai ke pindah tak buat.
Sebab selalu terlupa nak beli penyepit baju ni....

Tapi kali ni harus nekad buat.
Sebab nak guna sangat.
2,3 kali juga pi kedai, lupa nak beli.
Bila dah beli, balik terus buat.
kebetulan masa tu, getah ni pun cukup2 je ada.
Ye la, baru tinggal sini, mana nak ada kumpul2 getah ni...
Bila dah lama2, baru ada banyakkk getah ni skg...


OK tak idea saya?
Hahaha, jimat lah sangat....hiheww...
Asalnya mula nak guna S-hook tu.
Tapi S-hook yang saya ada, tebal.
Xmuat nak masuk lubang penyepit ni..

Dah tu, buat guna getah la, ikut idea asal yang terlintas di kepala.
Saya selit dulu, kemudian ikat dua kali kat penyepit.
Senang je ceritanya....


Ok, sangat SUKA...
Boleh gantung baju si budak tecik ni dengan senang dan cepat.


Saya letak ampaian ni kat sebelah sliding door.
Boleh kena cahaya matahari jugak.
Sambil2 kena kipas kalau saya buat kerja kat meja tulis belakang ampaian tu.


Meja ni, macam2 la boleh jadi.
Kadang2 jadi changing table utk Hafni.
Sebab saya letak pakaian dan keperluan dia atas meja ni...
Kadang2 jadi meja study, tempat saya buat kerja menaip dan menulis.
Macam tu lah alkisahnya meja pelbagai guna, all in one, ehhe jimat...


Seronok dapat berDIY..
Menepati kehendak, mudah, cepat dan yang penting JIMAT!

Semoga boleh berkreatip lagi, insyaAllah...
Simple2 jeeee
Ok bai....
=)


5 comments:

  1. ehhh..mmg terbaik idea ni...boleh la su bgtau jiran2 buat mcm ni

    ReplyDelete
  2. Comel sungguh. Bolehla saya pon cam igt bagus idea ni. Hihi. Sebab kalo ampaian ni lebih krg sama dgn ampaian saya. Kalo nak sepit n kepit memang tak boleh untuk ampaian standardmkepit ni, hihi, tgk ni rasa mcm rovolusi ni, :)

    ReplyDelete
  3. Umie Sue,

    Tu dia, smpi nk bgtau kt jiran2, ehhe..

    jom2, kita DIY sendiri...
    lagi syokkk...

    ReplyDelete
  4. Kenari Putih,

    Selamat berkenalan..

    Hehe, cuba2 jgn x cuba..
    jimat dan cepat keja kita siap..

    TQ

    ReplyDelete
  5. sgt kreatipnyaa..:) gud idea!

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)