Wednesday, 13 June 2018

RESEPI : Frambrozen Kenari versi Mudah @ Selamat, hahaha

Assalamualaikum...

#ni posting mengarang tahun lepas, 2017 tapi Tak sempat nak publish. Harap paham, hahaha..πŸ€—

Minta maaflah terlanjur masa dah nak update pasal biskut raya, hahaha...
ni cerita biskut raya aidilfitri hari tu..

Plan nak update, minggu sebelum raya haji lepas...
tup2 enSuami sahkan jadi balik beraya di Kedah..
apa lagi kalut nak sedia itu ini untuk balik kampung..
dah kampung jauh kan, kalau tertinggal apa2, susah nak balik amek...
so lama la sikit bila nak kemas barang ni...

Saya pun tak tahu kalut apa minggu tu, tak sempat dah nak menghadap blog apa..
so terlajak la sampai ke minggu ni....

Frambrozen ni ramai yang suka makan kan...
sebab dia sedap, rangup dan chewy2 sebab meringue dia tu...
dulu2 pernah update buat frambrozen ni...
Cerita frambrozen versi lama...

Masa tu susah sangat nak cari resepi yang betul2 tepat...
main agak2 je, banyak sangat versinya...
Bila dah buat tak sedap (bagi saya la), malas dah nak buat lagi...
walaupun family mertua suka sangat makan...
saya je tak faham sedap tang mana frambrozen ni, hahaha....

Sampai la saya terjumpa resepi ni di FB..
ada orang share...
dah lama tak buat, teringin pula nak cuba lagi..
kali ni jumpa resepi dan step memasaknya jelas dan faham...


Screenshot resepi dari FB tu, saya ada yang bahagian meringue je...
adunan biskutnya pi mana ya???
Meringue ni lain sikit sebab guna tepung ubi, selalu guna tepung jagung..
bila guna tepung ubi ni, best juga, adunannya jadi berat, dan rangupnya tahan lama...

First time buat ikut resepi FB ni, saya punya la beria cari pizza cutter...
dok bayang, kalau guna pizza cutter, elok sikit la kejadiannya daripada guna pisau...
dah beli, dah hiris gelek-gelek...
hancuq jugak jadinya...


Habis semua kacang jem, melekat di mata pisau...
ceh, alternatif pizza cutter tak membantu pun, huh....


Sape yang ada loyang shortbread macam ni, senang la..
kacang2 tabur bila dah letak acuannya cutternya....
jadi kacang tak ada la nak patah2...
biskut pun jadi elok je seketul-seketul....


Kemudian ternampak la ada orang upload gambar, dia buat sebijik2 macam ni, sebab tak ada acuan shortbread tu..
saya pun save la dulu gambar tu...
kot rajin nak buat raya ni...

Pastu, memandangkan stok jem banyak lagi dalam peti sejuk...
haruslah buat frambrozen ni...boleh habiskan stok...
tahun ni beraya dengan mertua, family mertua kan suka makan frambrozen ni...

Dan nak dijadikan cerita frambrozen versi saya...
ada adik ipar ni beli biskut raya yang ada sebiji coklat cadbury kat atasnya..
saya suka biskut basenya tu, gebu2 gitu..
WA adik ipar tu, tanya nama biskutnya...
dia bagitau biskut cheese cadbury kot..
saya pun search la resepi nya...

Ooo, patut la gebu, sebab ada cheese dalamnya..
pastu cari2 lagi, terjumpa blogger ni dia bagi dua resepi, satu ada cheese, satu lagi tanpa cheese...
sebenarnya saya nak cari base frambrozen versi lain sebab yang dari FB tu, tak berapa nak sedap..
mungkin resepi tu tak mesra dengan PLANTA kot..
diorang buat pakai pure butter yang mahal macam LURPAK, Anchor apa tu...
mana la saya nak ada...

Jadi nak cari versi lain, yang mesra dengan PLANTA..
yang sesuai untuk biskut bajet, hahaha...

#sambung menulis tahun ni 2018, wakakakaa 🀣


Jadi Saya jumpa la resepi macam screenshot di atas.

Sumber link, boleh tekan sini BlogZachoes
Boleh baca details.
Kalau korang nak buat Cadbury cheese pun boleh guna resepi yang sama..
Yang Saya guna untuk frambrozen ni, resepi takda cheese.
Tapi still sedap n gebu...

Resepi ni sukatannya sikit sangat (bagi Saya la)
Selalu 1adunan 250G butter kan..
Yang ni 100G je..

So selalu bila buat ni, untuk adunan tepung ni Saya buat 3 (x3).
Meringue tu 2 adunan je (x2).
Baru balance antara tepung dan meringue.
Sebab meringue selalu dapat banyak..

Bila buat frambrozen ni, korang keluarkan semua loyang yang korang Ada ye..
Loyang kek ke, loyang Pai ke..


Macam Saya bekas kaca yang boleh masuk oven tu pun Saya guna..
Janji boleh masak sekali gus sampai habis adunan tepung yang Ada.
Tak perlu nak alih2kan biskut..
Sebab banyak step nak kena buat bila buat biskut ni...


Ini gambar tahun lepas, Saya belum terfikir lagi.
Ingat nak bakar biskutnya aje dulu..
Esok sambung dgn meringue.
Tapi bila buat tu, baru tau..
Lecehnya nak simpan dulu biskut dalam tuperware..
Esok nak susun balik dalam loyang..
Arghhh banyak keja, rugi masa, tenaga...

So tahun ni, 2018.
Saya buat sekali harung.
Keluarkan semua loyang yang Ada..
Tahun ni Tak guna bekas kaca tu..
Acuan pun tukar, pakai petak je..
Tahun lepas, kelopak2 tu senang nak putus/patah..
So pakai petak je, simple.
Tapi Tak come sangat la..
Ala nak buat makan kan..
Bukan nak buat hiasan [okay sejukkan ahti sendiri] πŸ˜†


Loyang kek pun boleh.
Walaupun susah sket sbb loyangnya dlm sket, tp okay la drpd susah banyak kan πŸ˜‚

Saya bakar 145C, 15minit je..
Sebab oven agak kuat, so simpan masa utk last step nanti..
Meringue tu lebih penting..


Inti jem, boleh guna je perasa apa2 pun..
Blueberry, strawberry, peanut butter pun Ada juga orang letak.
Setakat pengalaman Saya, strawberry je yang sangat sesuai..
Blueberry, macam xmasyuk sangat rasanya.
Peanut butter, pun macam xsesuai..
Sebab dia perlu yang masam2 sket..


Lepas bakar, biar sejuk sket.
Boleh keluarkan Jem, masukkan dalam piping bag.
Gunting halus je, jangan besar2 sangat..
Nanti susah nak control Jem mengalir keluar..
Piping jangan ngam2 saiz biskut.
Masuk dalam sket.
Sediakan ruang sket, supaya bila bakar, Jem mencair sket, xla meleleh turun.
Nanti melekat susah nak tanggal kan biskut.
Jangan lupa ya alas loyang dengan baking paper atau kertas minyak..
Senang nak tanggal kan..


Kalau sempat, piping je semua Jem atas biskut yang Ada..
Baru Mula buat meringue..


Cara buat meringue ni, basicnya sama macam buat Pavlova.
Sebelum ni buat Pavlova guna cuka n tepung jagung..
Bila jumpa resepi di atas guna tepung ubi, Saya pun Cuba yang pulak..

Adunan ni best lagi..
Sebab dia jadi berat, Dan lambat sket nak cair...
So sesuai nak buat biskut ni..
Sebab nak bakar meringue tu amek masa..
Sementara tunggu bakar tu, yang lebihan tu masuk dalam peti sejuk..
Selamat la nak tggu sampai loyang terakhir tu..
Walaupun Ada sedikit cair/ringan, kalau kacau2 balik dengan spatula, dia sebati balik..
Boleh la nk piping dengan elok..


Untuk hiasan atas ni, apa saja kekacang yg korang suka, boleh letak..
Hiasannya lebih kurang macam buat almond crunchy/Florentine atau roti sarang lebah.
Ada warna putih, hijau n hitam/coklat.
Jadi boleh letak almond nipis, yang cincang pun boleh.. kuaci pumpkin/sunflower.
Bijan hitam, sy tukar chocolate rice, sbb pnh tgk org buat..
Almaklumlah ramai yg xsuka bijanπŸ˜…


Cara nak hiasnya, first tabur dulu chocolate rice, sbb dia kecik2, klu tabur akhir skali, susah nak melekat, sebab ruang dah diambil oleh kacang2 yang lebih besar..

Lepas tu tabur almond.
Klu guna almond nipis, boleh ramas2 sket, kasi patah2..
Klu yang cincang lagi senang nak tabur..
Kebetulan Kali ni bungkusan almond dh nak habis, jadi tinggal yg serdak2 pecah2 je..
Saya rasa, yang hancur2 ni senang nak tabur, boleh letak banyak2.
Klu sekeping besar2 tu, dapat muat 2-3keping je muat.
Melainkan kalau letak almond shj, mcm dlm gambar contoh org lain buat tu..

Kemudian baru letak kuaci labu tu.
Untuk kuaci, Saya amek labu je, sebab warna dia terang kaler hijau..
Klu kuaci sunflower warna putih2 kelabu, lebih kurang macam almond je..
Baik amek labu kaler hijau..
Cantek sket bila warna warni, baru naik seri..
Ada putih hijau hitam n merah Jem..
Klu satu kaler je, nmpk pucat, Tak syok plak tengok.. πŸ˜›


Dah siap hiasan semua terus masuk oven..
Jadi kena pandai2 bajet masa..
Sebelum yg dlm oven nak habis masa, boleh la Kita stat hias loyang seterusnya..
Saya dalam 20minit lg nk hbs, boleh la amek meringue piping.
Saya sekali bakar 2loyang, tu yg lama sket nk siap..
Korang Kita try test sendiri, brpa minit korang amek masa untuk siapkan meringue Dan hiasan..

Masa bakar untuk meringue ni sgt penting.
Dalam resepi 140C, 45minit.
Saya nak cepat siap, saya Cuba 30minit 150C.
Tapi still lembik, dia belum betul2 keras meringue nya..
So bakar yg kedua, Saya buat 145C 40minit, baru nak keras..
Klu oven kecil, xboleh guna api kuat sgt, sebab loyang dkt dengan api atas bawah, jadi guna slow2 je.
Klu oven besar, kena adjust ikut keadaan 1 atau 2 loyang.


Hasil selepas bakar..
Klu oven yang Ada fan turbo tu, boleh guna utk 5minit terakhir..
Sebelum keluarkan loyang, tekan2 test dulu kt meringue tu, keras ke Tak..
Klu boleh tekan2 lagi macam span, kena tambah masa lagi la tu...


Tahun ni Saya buat 6adunan tepung.
4adunan meringue.
Dengar 6 macam banyak..
Tapi kalau tengok sukatan tepung, lebih kurang 2 adunan tat nenas..
Sebab total tepung gandum 700++G je..

Seperti dijangka dapat sket je, 200++ je..
Ingat boleh dpt 300biji.
Meringue pulak terlebih2 banyak..
Ada la rezeki buat Pavlova..
Seronok adikipar dpt mkn Pavlova, sebab dah lama Tak buat..
Alhamdulillah silalah makan smpi habis..

Semua dah sampai kampung ke ye?
Saya dah siap daun palas dah..
Hari ni mak ckp nak buat ketupat.
3kg pulut..
Family mak suka request ketupat pisang, aka pulut dakap..
Saya sorang ja dlm family xmakan ketupat pisang.
Kali ni nak try lg, kot2 dah tua2 ni baru lalu nak makan..
Muda dolu2, xberapa nak lalu..
Ensuami pun xlalu jgk nak makan..
So xdpt nak bwk blk Selangor, sebab xda org yg lalu nak makan..πŸ™„ termasuk diri sendiri.

Selamat berpuasa di hujung Ramadan.
Ucap selamat hari Raya sesiap..
Kot berbulan lagi plak nk update,πŸ˜‚

Saya mohon maaf kalau Ada menyinggung perasaan orang lain sepanjang menulis di sini..
Menulis pun suka2 je..
Semoga sedikit sebanyak dapat memberi manfaat pada yang membaca di sini...

Babai...

1 comment:

  1. Salam nabila. Selamat hari raya. Terima kasih ya letak nama saya di bloglist awak. Terharu sangat. Salam perkenalan ya

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)