Monday, 7 March 2016

RESEPI : Sambal Nasi Lemak yang Sedap

Assalamualaikum...

Hari ini saya nak share [simpan] resepi kuah sambal nasi lemak yang sedap bagi saya setakat ini...


Mesti ramai dah perasan dengan gambar dan nama si pemilik resepi ni..
saya pun tak la follow selalu group MAHN tu..
masa ni enSuami yang send by message di FB tentang resepi ni...

So saya pun tengok la satu persatu...
macam menarik je...
banyak benda baru yang saya tak tahu...

Bila dah jumpa resepi, berkobar2 la pula nak cuba masak...
makanya terhasillah cubaan pertama...
Kedua...
dan ketiga...
ni baru nak letak kat blog..

Sebab senang sikit nak tengok...
kalau buka FB guna hphone, alahai lembabnya lah...
xtau la klu hphone sy xcanggih atau internet slow ke..
tp memang jarang sangat buka FB lebih2 lagi guna hphone...

Ok, moh la kita tengok resepi...
Semua gambar step by step, saya amek dari FB, yang Sis Noorastella upload...
melainkan yang ada cop nama saya, yang tu saya punya...
saya xciplak gambar orang..
sumber telah dinyatakan...
Mana yang nak tengok original, boleh klik link ni...


Mula sekali, cili kering...
macam Sis ni, dia berniaga jual nasi lemak, jadi banyak la cili dia guna sekali masak..
katanya 200 bungkus nasi lemak setiap hari...

Kalau masak di rumah, selalu saya beli yang biasa, jenis kerinting tu...
ada satu kedai tu kalau jual lebih dari satu jenis, dia akan tulis, PEDAS, KURANG PEDAS.
boleh bersihkan dulu, dari habuk2 guni, tanah atau sebagainya...
kemudian gunting halus2....
[untuk cepatkan cili masak, dan buang biji cili yang terlalu banyak]


Pastu masuk kuali, letak air separas cili atau lebih sikit, tambahkan minyak masak, 1 senduk.
Sentiasa kacau supaya cili tu masak sekata...
masak sehingga cili tu kembang...
tu tandanya cili tu dah masak dan lembut.


Lepas cili dah kembang, boleh toskan dalam penapis..
lalukan air ke atas cili, sambil gaul2 dengan senduk [supaya tangan tak pijar]
Kisar cili tu sehingga halus tanpa kelihatan biji cili..
kalau nak tambah sikit minyak pun boleh..
orang kata kalau ada minyak membantu cili kering dikisar lumat...


Seterusnya nak buat bahan tumis pula..
ini part yang paling best..
masa ni la tips/rahsia sambal sedap...
letak kunyit, serai n serbuk cili..
benda baru bagi saya..
kalau nak buat sambal ayam/ ayam masak merah, ada la kan letak halia.. serai pun ketuk asing je..
Bahan2 ni, macam nak buat asam pedas, cuma bunga kantan n daun kesum je tak ada, hihi...


Semua bahan2 tadi, hiris halus-halus..
mudah nak kisar nanti...
cepat sikit dia lumat n halus...
belacan kena layur/bakar dulu atas api...


Tips seterusnya blend bahan2 tumis ni, guna minyak, bukan air!
letak minyak setinggi paras bahan2..


Kemudian letak sekali serbuk cili...
Serbuk cili ni gunanya untuk memantapkan warna dan rasa pada sambal..
kisar sehingga halus juga...


Kemudian bila nak mula tumis...
Ada tips lagi...
guna minyak gorengan ikan bilis untuk menumis sambal..
tak perlu banyak, cukup sekadar sepiring cawan teh tu...


Masak bahan tumis yang dikisar tadi sehingga pecah minyak..
Letakkan beberapa ikat daun pandan...
untuk menambahkan aroma pada sambal..
tapi serius, memang jadi wangi n sedap sambal kita...


Lepas bahan tumis dah terbit minyak, masukkan cili kisar tadi...
Ambil asam jawa [banyak mana ikut kuantiti sambal] ramas/cairkan dalam semangkuk air masak..
Tuang air tapisan asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula..
Katanya sambal yang sedap, mesti pedas2 manis..
Ikut selera masing2 lah ye..
Saya pun setuju juga dengan definisi pedas2 manis tu, heee...


Hasil sambal selepas siap dimasak.
sambal yang direneh/dimasak lama, akan merah kegelapan dan berkilat macam gambar atas ni..
lagi lama masak, lagi gelap hasilnya..
lagi lama masak, lagi tahan lama jangka hayatnya [daripada basi]
Sis ni masak 3-4 jam..
Sebab kuantiti pun banyak..
Kalau sambal nampak kering, boleh tambah air sepanjang proses memasak, sehingga kita betul2 puas hati dengan sambal yang kita nak...


Ini hasil sambal yang saya masak baru2 ni, hari Rabu lepas..
memang sengaja buat banyak..
nak buat bekal balik kampung cuti sek ni..
plannya nak masak nasi lemak sarapan di sana..
masak sesiap, sejuk bekukan...
Sampai sana nanti, boleh panaskan saja..


Sambil buat sambal, buat juga inti karipap...
2kg kentang, sekali harung...
nak buat bekal balik juga, yeh...
Jar air tu, ready je di tengah2...
nak tambah masuk mana2 periuk yang kering, selagi tak betul2 masak, selagi tu tambah air...


Perasan tak beza, masa tumis kaler oren2, bila dah siap masak, merah gelap...
saya masak dalam 1 jam setengah gitu...
tu pun dah melantun2 terpercik sambal tu...
konon masak guna periuk, ada penutupnya..
tapi guna sekejap je, sebab nak kena kacau kerap, supaya tak berkerak di bawah...
nak rasa2 lagi...sedap sangat...
kenyang makan sambal masa dok masak tu lagi, hahaha...

Selain makan dengan nasi lemak...
boleh juga makan dengan lempeng kosong/lempeng manis tu...


Makan lempeng ni, cicah dengan sambal, letak sikit ikan bilis goreng dalam tu...
fuh makan senyap2 sorang, sedar2 pinggan hidang dah licin...
masa ni makan berdua dengan Hafni, masa sarapan...
enSuami tak ada pergi sekolah awal...


Pastu makan dengan roti arab...pun OK
Makan dengan roti paratha, dengan kuah dhal, letak sambal sikit...pun OK juga...


Ermm sedap la sangat baq hang..
rasa seronok sangat dapat masak sambal nasi lemak sedap macam orang jual tu..

Hari tu nak balik dari rumah mertua, minta enSuami amekkan daun pisang sikit..
lupa pula nak cakap, amek satu pelepah saje...
sekali dia amek, sampai satu plastik penuh, macam satu pokok daun pisang dia amek...
Hah, banyaknya amek...
Tau enSuami saya jawab apa, kata nak berniaga nasi lemak...????

Wakakakaka, perli nampak..
nak masak, boleh aja..
tapi sapa yang nak juai????
Emmmmmmm...lalalalalala..
Selamat mencuba...




IKLAN: 


#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#0193330382

4 comments:

  1. seronok tengok nabila up entri masak memasak ni..siap bawa bekal balik kg..
    kunyit tu tak rajin bubuh..memg rare resepi ni..nnti boleh cuba juga..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nabilah pn jarang beli kunyit.
      Tp nabilah ganti dgn serbuk kunyit je, hehe..
      Harus cuba, mmg sedap...

      Delete
  2. sy suka cili yg x kerinting tu.. kurg pedas sikit..

    ReplyDelete
  3. rajinnya.. memang boleh buat berniaga ni.. nampak macam sedap jugak tu. akak kalau makan nasi lemak, sambal dia kena sedap. haha

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)