Assalamualaikum, Annyeonghaseyo..
Selama ni dok makan roti puri yang mak mertuaku bancuh adunan nya. Lepas subuh tu masuk dapur, baru la tolong² nak gelek² ke, tolong² goreng ke..
Dua hari lepas tengok FB live Bainun Beauty, masak² roti Arab dengan opahnya. Masa tengok depa goreng tu, siram² minyak panas sampai kembung tu, macam roti puri. Tapi saya tak da la komen apa². Tunggu biar orang lain yang komen. Mana la nak tau, lain negeri, lain panggilan nya. Sbb roti puri ni pun saya kenal bila dah kawen. 26tahun dah hidup, baru nak tahu, hahaha..
Bila org lain komen², kita tumpang baca. Org cakap beza roti Arab tu sebab pakai yis dan susu pekat. Roti puri ni, 4 bahan ja, tepung gandum, garam, minyak dan air. Oo mcm tu ke...
Pastu dah tengok orang buat. Terliur la jugak, sebab dah lama tak makan. Dah jarang balik sejak² PKP ni. Orang komen makan dengan sardin sedap nih..
Memandangkan ada stok sardin beli hari tu. Yg produk Muslim tu, esoknya nak buat terus. Bila cakap nak minta enSuami masakkan sardin, dia kata nak makan dengan pulut pulak..
Alang² dia Suh masak pulut nak makan dengan sardin, boleh lah saya makan pulut dengan durian 😆 Durian 3biji dia beli, baru habis 1biji. Sedap je durian tu, tapi tak laju nak habiskan. Rimas pulak peti sejuk dah bau durian sampai ke freezer. Bila nak habis tak tau..
So jadilah sarapan pagi semalam macam ni.
Menu pulut Kedah style vs Selangor style 🤭. Pastu tengahari tak masak, nak enSuami belanja Syukor Burger 🍔 yang Bukan Burger Biasa tu..
Burger dan patty jenama dia sendiri. Memang besar gila. Kalau saya tak kelaparan, saya tak mampu nak habiskan 1biji tu. Nasib tengahari memang ready perut nak makan burger tu. Nak makan sebiji sorang 😜. Yang saya punya order, daging lembu. Sebab first time, saya rasa macam patty nya tak berapa masak kot. Merah lagi, masih bau² lembu gitchuu.. kalau patty Ayam sedap je makan. Next time nak try lamb pulak..
So sardin pagi semalam, tak habis, pagi terjaga awal, semangat nak buat roti puri. Dok ragu² nak buat roti puri ke roti Arab 🤔 macam nak try resepi simple dulu tanpa yis. Kalau tak jadi kembung, next time pakai yis pula.
Sukatan yang saya guna:
2 cawan t.gandum
¼ cawan minyak
Sedikit garam
Air secukupnya
Gaul semua uli² sampai sebati, doh tak melekat kat tangan. Pastu korang rehatkan. Tutup bekas tu, macam nak perap adunan tu. Orang kata 15-25minit. Tapi saya biasa tengok mertua dia buat awal sebelum subuh ke sebelum tidur ke. Sebab dia guna bread maker, so boleh tinggal kan Aje bahan² tu..
Lepas selesai solat subuh, baru masuk dapur nak goreng. enSuami terkejut saya nak buat roti puri. Saya minta tolong dia goreng kan, saya gelek² tepung. Sebab kalau dapat buat serentak lagi bagus.
Cepat siap, sedang elok lah adunan 2cawan tepung tu untuk family kami. Tak sampai 20biji kot ikut saiz korang gumpal. Saya buat kecil sikit dari bola pingpong. Nak buat besar/tebal, takut tak kembung. Ye lah first time, cuak kalau tak kembung. Alhamdulillah menjadi elok. Happyyyyy sangat 💃
Nak buat dan bahan² pun senang je. Boleh la buat selalu, hahaha. Makan dengan sambal sardin semalam dengan kuah kari ayam yang saya buat stok untuk roti jala. Last last, makan dengan sardin jugak yang sedap. Kari tu saya tak ambil langsung. enSuami je yang makan.😄
Korang jemput follow
Lepas ni, bolehlah kita berukhwah dalam media sosial lain, sebab ramai yang dah tinggalkan dunia blog ni kan.. kat sana boleh Like², comment² kat FB/IG/TikTok 🥰
Nanti komen "hadir dari blog NABILAHASYIM tau". Nanti saya follow back awak² semua. Sayang ketat² 😘
Bye bye korang.. kamsahamnida ❤
Sedang mencari Penapis Air JIKSOO (Tankless)
Boleh Hubungi saya Nabilah, Magic Specialist 1Malaysia
0 comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk komen bernas anda :)