Tuesday, 10 April 2018

Alhamdulillah, menggenapkan diri ke doublethree

Assalamualaikum...

Sekarang ni lemau betul nak update blog...

Hati tu nak je update, tapi tangan n laptop tak laju nak buat...

Tapi tak pe, slow2 mai mood nak buat...

Tarikh 9 April semalam, genap ceq double three...
heee...
Alhamdulillah...

Tahun ni, best juga reward bersusun datang dengan canteknya...
Alhamdulillah ya Allah atas rezekiMu...

Bulan lepas masa cuti sekolah, sempat la jalan2 dengan family,
lama dah tak bawa Hafni jalan2...
Miqdad pun dah besar, boleh la keluar daerah makan angin luar, kekeke...
Ala, dari Kuala Selangor ke Bagan Lalang je...
Cukup la nak merasa tido hotel 1 malam, ngeh....

Kenkonon anggap je la sempena anniversary kami yang ke7...
update kt status wasap, adik tanya dah 7 taun dah ka kawen?

Macam tak percaya plak ek..
ce kira dah kawen tahun 2011..
skg dah 2018..
7 tahun la kan...
anak sulung pun dah 5 taun...

Kawan saya lagi la, anak sulung dah tingkatan 1 dah..
adoi hat awai kawen, anak dah sek men daa....
kita anak baru nak masuk sekolah...
tak pa, jalan cerita masing2 kan...

Seingat saya tahun lepas, langsung tak ingat pasal anniversary ni..
besday tahun lepas pun, tak ada buat kek, just celebrate dengan laksa n pulut kuning di rumah mertua..
tahun ni tak ada buat kek jugak...

Tapi reward dengan hadiah, kekeke...


Tupperware pun boleh dikira dengan hadiah besday lah ye..
dah jarang2 beli...
First time terpanggil nak beli Tupperware...
saya bukan pengumpul ye...
tapi pengguna je...

Sebelum ni ada juga tupperware, set canister yang kaler biru tu..
buat isi Milo, gula, biskut..
masa tu, enSuami yang bagi, maksudnya dia yang beria suruh beli la..
saya amek la yang kedap udara, boleh boh gula n seangkatan...
tak ada semut boleh masuk...

Baru2 ni masa join kelas Cuckoo, saya ada la bawa potlucks..
kebetulan ada la, tupperware goody with cariolier yang mcm dlm gambar tapi yang Mak saya punye, hee...
balik kenduri hari tu, Mak tapau kan nasi n sambal ayam buat bekal, takut jem kreng kt hiway...
almaklumlah time cuti raya cina masa tu...

So rasa berguna sangat ada set tupperware bertingkat ni..
senang nak packing kalau nak bawa potluck yang macam2 jenis..

Masa pi kelas hari tu..
saya buat Kimbap 2 bekas..
2 bekas lagi kek karot cheese leleh dan pai epal..
syok plak bila boleh bawak gitu...

Macam dalam cite korea bawak bekal, dalam tupperware bertingkek-tingkek tu...
cuma yang ni versi Tupperware la...
kalau versi korea, bungkus dengan kain.. atau pun bekas jenis penutup berklip punya..


Syok la shopping kat shopee ni kan..
saya baru jugak la, tahun lepas mula kenal dengan shopee
masa cari teh raspberry untuk persediaan bersalin tu..
kat shopee je jual murah..
lagipun masa new user kan dapat baucer diskaun..
masa tu baru mula berjinak2 dengan shopee...

Sampai la besday kali ni..
shopee bagi baucer lagi sempena besday..
iskkk pandai dia nak suh orang shopping kan..

Tapi takpe 2 hari saya survey..
jualan tupperware yang paling murah..
Untuk set tingkat ni, paling murah jumpa RM45..
ada juga yang jenis double deep dengan kelebaran sama dengan set ni..
ada lebih dari 3 seller yang jual harga 45 ni...

Bila tunjuk kat BFF, pengguna setia tupperware...
dia kata dia pun baru beli set macam ni, kaler pink juga..
sama la kite...

Bila dia tanya saya beli berapa, saya habaq RM36.90..
terkejut dia, murah gilaaa hahahaha...
dia yang member pun bayaq RM53
saya tak member pun boleh beli dengan harga murah, bijak tak hahaha...
korang pun boleh, pi cari kt shopee ek....


Satu yang kureng bijak nye..
saya beli satu lagi set lain yang boleh jua guna pakai cariolier..
tapi saiz besaq...2L 2pcs..
masa tu ingat cariolier ni standard size..

tak de plak tanya seller tu boleh guna cariolier yang sama ke tak...
sebab 2 seller yang berbeza...
sekali memang tak sama saiz, huhuhu...

Sebab set goody jumbo tu, warna bercampur..
hijau dengan merah...
tu yang rasa cam, tak berminat nak beli..

So saya pun amek la yang set loose ni..
seller nya offer beli 1 RM33, beli 2 RM48..
saya amek 2pcs, make offer RM40.
so dia accepted. Dapat diskaun lagi besday baucer, jadi RM 32.83..
Total beli 2set ni RM70 shj, free pos...

Masa sampai pun, bila buka semua..
enSuami kata, tudiaa semua pink...
tak ada warna lain ke..
ada yang campur2, tapi tak minat..
enSuami kata, campur2 kaler la cantik..

Saya pula tak suka, serabut..
lagi pun kalau satu kaler senada, senang nak ingat dan nak cam...
tupperware ni kan ramai org guna...
especially family saya, memang pengumpul tuperware belaka.
dari Mak, Kak Ipaq, Kakak, semua tupperware penuh kabinet...
So kalau bercampur sekalipun, senang nak cam mana satu yang empunya...

Tapi sebabkan carioliernya tak sama saiz, emmm..
tak pe la.
kita tengok lain kali, kot nak beli cariolier shj atau nak beli satu set terus..
tu pun kalau nak beli la, hahaha...
ok juga ada Tupperware saiz luas ni...
sesuai dengan saiz loyang kek..
cuma tak dalam sangat je..

Not bad...
sementara tak guna bawa potluck,
boleh guna buat isi biskut, kopok ikan ke...
kebetulan transparent plak, senang nak nampak isi dalam...

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)